Putin: På gränsen till inbördeskrig

Ukraina balanserar på gränsen till inbördeskrig sedan regeringen i Kiev satt in militären mot separatister i östra delen av landet.

Det sade Rysslands president Vladimir Putin i ett telefonsamtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, enligt Kreml.

I uttalandet sades samtidigt att de två ledarna underströk vikten av de internationella samtalen om Ukrainakrisen som ska hållas i Genève på torsdag.

Liknande ord från Medvedev

Krisen i Ukraina eskalerade på tisdagen när Ukrainska styrkor inledde en "specialoperation" mot separatister som ockuperat myndighetsbyggnader i östra delen av landet. Insatsen föreföll vara begränsad och det fanns inga tillförlitliga uppgifter om strider, men kritiken från Moskva var hård.

"Den ryske presidenten anmärkte att den skarpa upptrappningen av konflikten i praktiken har placerat landet på randen till inbördeskrig", rapporterade Kreml om samtalet mellan Putin och Merkel.

Liknande ord använde Rysslands inrikesminister Dmitrij Medvedev på sin Facebooksida tidigare under tisdagen.

Enligt det ryska uttalandet uttryckte Putin och Merkel samtidigt hopp om att mötet i Genève kan sända en tydlig signal om att åter placera läget i en fredlig inramning.

Putin: Oacceptabelt

Putin talade under tisdagen även i telefon med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, och lade återigen skulden för upptrappningen av krisen på regeringen i Kiev, som han anklagade för att bortse från de ryskspråkiga medborgarnas rättigheter och intressen. Användningen av våld mot "en civil proteströrelse" i östra Ukraina är oacceptabel, var Putins budskap.

Kreml beskrev händelserna i östra Ukraina som "grundlagsstridig användning av våld mot fredliga demonstranter".

TT

Publisert: