Ingen hjälp till Yaras föräldrar

avErik Wiman, Nivette Dawod

1 av 14 | Foto: PRIVAT
Yara hittades döende i sitt hem. Hon blev åtta år.

Yaras föräldrar vet inte vad som händer i utredningen av mordet på deras dotter.

Varken åklagare eller polis har förordnat något målsägarbitråde.

– Jag vet faktiskt inte vem som ska vara ansvarig för att göra det, vi får titta på det i morgon, säger Mats Trulsson vid Blekingepolisen.

I Karlskrona växer högen av blommor utanför det hus där åttaåriga Yara mördades på Valborgsmässoafton. På staketet har någon klistrat upp lappar med flickans ansikte och texten ”Varför skyddade inte polisen Yara, trots att det kom tydliga varningssignaler?”

Det är en av många frågor som även Yaras föräldrar Mohammed och Madleen Al-Najjar ställer sig. En av många frågor som inte fått något svar.

Föräldrarna fick beskedet om deras dotters död, två dygn efter mordet. Nu har de ingen kontakt överhuvudtaget med polisen och de saknar insyn i rättsprocessen som nu pågår mot släktingarna som misstänks ha mördat Yara.

Rätt till hjälp

Vid allvarliga brott har brottsoffer och anhöriga rätt att få ett målsägarbiträde. Det är oftast en advokat, som ska ge stöd och hjälp och ta tillvara brottsoffrets intressen.Men till Blekinge tingsrätt har ingen begäran om målsägarbiträde lämnats in.

Åklagare Pernilla Åström har gjort klart att det inte är hennes uppgift. Hon kontaktar bara föräldrarna om hon har frågor som kan leda brottsutredningen framåt.

Hos polisen i Blekinge är det ingen som kan svara på vems ansvar det är att bistå föräldrarna med målsägarbiträde.

– Jag vet inte hur det fungerar när det är internationella fall som det här, säger presstaleskvinnan Lotta Hansson.

Hon hänvisar till brottsoffersamordnaren Mats Trulsson.

– Jag vet faktiskt inte om det har gjorts, jag har inte befunnit mig nära den utredningen, är hans svar.

Men vem vet det då?

– Ja, jag kan inte svara på det, om det inte finns något förordnande hos tingsrätten, då är det väl ingen som har tagit initiativ till det. vi får titta på det i morgon.

För föräldrarna i Gaza fortsätter frågetecknen att växa kring mordet på deras dotter. De vill veta vad dottern dog av. De vill få hem sitt barn, och begrava henne i Gaza.

– Först tänkte vi att hon skulle begravas i Sverige. Hon tyckte så mycket om Sverige, hon älskade snön. Men vi vill ha henne nära, och kunna gå till henne när vi vill. Jag hoppas att vi kan få hem henne snart, sa Mohammed Al-Najjar till Aftonbladet tidigare i dag.