Valåret 2014

Löfven kritiseras av S-toppar för högersväng

Av: 

Matilda Rangborg

NYHETER

”S behöver stå för att skatt är välfärd, sänkt skatt är sänkt välfärd”

Stefan Löfven får kritik inom de egna leden.
Stefan Löfven får kritik inom de egna leden.

Partiledaren Stefan Löfven har vridit socialdemokraternas politik för långt åt höger, det menar flera av S-topparna runtom i landets kommuner, enligt Aftonbladets undersökning.

Den rutinerade socialdemokraten och före detta kommunalrådet Björn Fries lämnar Socialdemokraterna efter 40 år för att gå till Vänsterpartiet, kunde Aftonbladet avslöja i veckan. Anledningen är att S enligt Björn Fries inte längre står upp för dem som har det svårast i samhället. Han ska nu vara med och arbeta med Vänsterpartiets socialpolitik i valrörelsen.

– Det är alltid tråkigt när en medlem lämnar vårt parti. Men det händer i alla partier och organisationer att personer avslutar sitt engagemang, ibland går de över till ett annat parti, säger partisekreteraren Carin Jämtin om avhoppet.

Att Björn Fries själv sagt att anledningen är att Vänsterpartiet prioriterar frågan om medmänsklighet högre än S, kommenterar Carin Jämtin med att S står för detta på samma sätt som V.

– För oss är alla människor självklart lika mycket värda, säger hon.

Fries får medhåll av s-toppar

Även flera av landets S-toppar menar att partiet gått för långt åt höger under Stefan Löfvens ledning, det visar den enkät som Aftonbladet skickat ut till landets S-märkta kommunalråd, ordförande i kommunfullmäktige, oppositionsråd och ordförande i kommunstyrelsen. Av de 130 personer som hittills svarat på enkäten menar 10 procent att så är fallet.

En av dem skriver:

"Det är för mycket mittenpolitik. Vi måste våga säga nej till ett femte jobbskatteavdrag. S behöver stå för att skatt är lika med välfärd. Sänkt skatt är sänkt välfärd. För alla."

En annan kommenterar partiets påstådda högersväng:

"Det är inte Stefan Löfven som vridit politiken, det är en mängd samverkande faktorer som gjort att partiet i stort inte förmått stå emot. Fördelningspolitiken måste bli tydligare på den politiska dagordningen."

Jämtin håller inte med

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tar avstånd från att partiet gått åt höger under Stefan Löfvens ledning.

– Jag delar inte de 10 procentens uppfattning. Jag delar den uppfattningen som 90 procent har, att vi inte gått åt höger, säger hon om resultatet.

I höstas blev det känt att även socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor, Claes Borgström, valde att lämna S för att gå till V. Han sade då att anledningen var att S tappat i jämställdhetsfrågorna och att partiet gått för långt åt mitten.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014