Obama: ”Jag kunde ha varit Trayvon”

Presidenten höll oväntad presskonferens om diskriminering

Barack Obama höll oväntad presskonferens om den friande domen i Trayvon Martin-fallet.

President manade amerikanerna till självrannsakan:

– Problemet är att många drar alla över en kam och ser alla svarta män som brottslingar.

På fredagen kallade president Barack Obama till en oplanerad presskonferens. Han uttalade sig då för första gången om Trayvon Martin-fallet sedan den friande domen i söndags, skriver BBC.

Ett år efter att presidenten sa att hans son hade kunnat vara Trayvon Martin tog Obama återigen upp problemen med diskriminering i USA.

– Trayvon Martin hade kunnat vara jag för 35 år sedan, sa presidenten enligt USA Today.

”Hade Trayvon friats?”

Under det känslosamma talet uppmanade Obama alla att respektera den friande domen.

– Nu har juryn sagt sitt, det är så vårt system fungerar.

Presidenten tog också upp den större frågan om hur mycket ras har spelat in i fallet som kommit att handla om rätten att försvara sig själv, den så kallade ”stand your ground-lagen”.

En lag presidenten anser bör ses över.

– Jag vill bara be folk att överväga hur det hade varit om Trayvon Martin varit myndig och beväpnad, hade han kunnat hävda självförsvar på den där trottoaren? Och om vi faktiskt tror att han hade gjort rätt som skjutet Zimmerman som följt efter honom i bil för att han kände sig hotad, sa Obama.

– Om svaret på frågan på något sätt är det minsta tvetydigt så tycker jag att vi nog borde gå igenom den typen av lagar.

Manade till eftertanke

Men han vände sig också till alla vita amerikaner, skriver USA Today.

– Ni måste förstå att alla afroamerikaner utsätts för rasdiskriminering. Det finns väldigt få svarta män som inte har upplevt att de gått över gatan och hört hur låset till bildörrarna klicka, sa Obama.

Presidenten sa att han själv blivit utsatt för diskriminering och manade hela den amerikanska befolkning till självrannsakan efter domen och reaktionerna som följde den.

Han citerade Abraham Lincoln och bad amerikanerna att ”lyssna till de goda änglarna i den mänskliga naturen” i stället för att använda Trayvon Martin och George Zimmermans öden som ett sätt att öka på spänningarna i samhället, skriver USA Today.

– Jag vill inte att vi ska tappa siktet och glömma det faktum att det blir bättre och bättre, sa president Obama.

Publisert: