Nyheter

Tåget kraschade i 220 – fångat på film

Av: 

Niklas Eriksson

Andreas Söderlund

Erik Pettersson

NYHETER

80 döda och 143 skadade i tågolyckan

En övervakningskamera fångade hur höghastighetståget kör av rälsen och pressas ihop som ett dragspel i den värsta kraschen i Spanien sedan 40-talet.

80 personer är döda och 143 skadade. Flera allvarligt.

– Vad ska jag göra? Vad ska jag göra? Vi är bara människor, skrek lokföraren över radion efter kraschen enligt the Telegraph.

Tipsa | Aftonbladet

Tåget ska ha kommit i alldeles för hög fart och spårat ur i en kurva enligt El Mundo och delar av tåget uppges ha fattat eld i kraschen.

– Människor kastades ner på vagnens golv. Vi försökte ta oss oss ut när vi insåg att tåget brann. Jag såg döda kroppar, säger Ricardo Montesco, som satt med på tåget, till den spanska radiostationen Cadena Ser.

Övervakningsfilm visar kraschen

En kamera längs rälsen fångade upp den dramatiska kraschen. Höghastighetståget från Madrid flyger av tågbanan i hög fart och vagnarna pressas ihop som ett dragspel mot den grå betongen. Kort därefter började delar av tåget att brinna.

Olyckan inträffade strax före klockan 21 på onsdagskvällen och dödstalet fortsatte stiga under natten.

I dag rapporteras minst 80 vara döda och ytterligare 20 uppges vara allvarligt skadade enligt El Mundo.

”Som Dantes inferno”

Brandmannen Jaime Tizon var en av de första som kom till olycksplatsen.

– Jag kommer tillbaka från helvetet. Jag kan inte avgöra om motorn eller vagnarna brinner, säger han till ABC.

Ledaren för den regionala regeringen, Alberto Núñez Feijóo, säger till en radiostation att kroppar låg på spåren och att scenen kunde liknas vid Dantes inferno.

Enligt Reuters har en polisutredning inletts mot en av de två lokförarna. Han är 52 år gammal och ska ha kontaktat tågstationen via radio strax innan olyckan enligt El Mundo och uppgivit att tåget körde i 190 kilometer i timmen – på en 80-sträcka.

Värsta olyckan på 69 år

Enligt experter är tågolyckan den värsta i Spanien på 69 år, skriver BBC. 1972 dog 77 människor efter en olycka i Andalusien och dessförinnan omkom hundratals i en tågkrasch år 1944 enligt AFP.

Den spanska premiärministern Mariano Rajoy, som ursprungligen kommer från Santiago de Compostela, ska ha anlänt till olycksplatsen, enligt El Mundo. Rajoy är sedan tidigare hårt ansatt efter mutanklagelser.

– I dag är en väldigt sorglig dag. Vi har gått igenom en väldigt svår händelse, den dramatisk olycka och jag är rädd att den här dagen kommer finnas med oss väldigt länge, säger Rajoy enligt BBC.

Sju dagars sorg

Under kvällen skulle det ha hållits årliga traditionella festligheter i Santiago de Compostela. Bland annat det som kallas "quema de la fachada" vid katedralen, med fyrverkerier och annat storslaget firande. Festligheterna har ställts in. Staden är ett känt pilgrimsmål för kristna och lockar årligen mängder av besökare. I stället uppmanas invånarna att lämna blod till sjukhuset för att hjälpa de hundratals skadade, enligt TT. Enligt BBC har en sju dagar lång sorgeperiod utlysts av den lokala regeringen. Även den spanske kungen och kronprinsen ska ha ställt in alla sina möten för att visa respekt för olyckans offer uppger AFP.

Fotbollslaget Deportivo de La Coruña har ställt in en vänskapsmatch i dag till följd av olyckan. En släkting till mittfältaren Juan Domínguez förlorade en släkting i olyckan, enligt El Mundo.

UD:s presstjänst säger till Aftonbladet att en svenska konsuln är på plats och har följt identifieringen av offren under dagen. Han har fått beskedet att det inte finns några svenskar bland de skadade eller omkomna. En officiell bekräftelse väntas från spanska myndigheter i morgon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - flera olika modeller hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter