Beskedet i jul: Kommer klara sig

1 av 4 | Foto: Roona efter operationerna på sjukhuset.
NYHETER

Lilla Roona föddes med vattenskalle och kunde varken sitta eller krypa.

Efter flera stora operationer har läkare nu lyckats rädda den tvååriga flickan.

De nya bilderna är tagna på juldagen – och visar hennes mirakulösa förvandling.

Roona, 2, kommer från en by i den indiska delstaten Tripura och föddes med sjukdomen hydrocefalus, även kallad vattenskalle.

Sjukdomen gjorde så att hennes huvud svällde upp till en omkrets på 94 centimeter. Hon kunde varken sitta upprätt eller krypa.

Många har erbjudit hjälp

Hennes situation har engagerat människor över hela världen och donationer har strömmat in.

– Vi är väldigt fattiga och vi är inte i en position där vi kan hjälpa till med behandlingen. Men väldigt många har erbjudit sin hjälp, säger Roonas pappa Abdul Rahman till Daily Mail.

Behandlingen inleddes på ett sjukhus i New Dehli i april. Under sommaren lyckades läkare operera ut en stor mängd vätska från hennes huvud. I december gjorde hon ett återbesök på sjukhuset för att ta bort ett skallben som sedan skulle återuppbyggas.

Mycket bättre

Efter den senaste operationen i fredags hade omkretsen på hennes huvud minskat till 58 centimeter.

– När hon först kom hit var hennes tillstånd kritiskt och vi var osäkra på om hon skulle överleva. Men hon har svarat bra på behandlingen, sa läkaren Sandeep Vaishya i november.

Enligt läkarna som behandlar henne har Roona nu goda chanser att klara sig - förutsatt att nackmuskulaturen utvecklas normalt. Nästa månad kommer hon genomgå ytterligare en operation.

– Vi är väldigt glada. Hon är mycket bättre nu. Det fanns en tid då hon var helt oigenkännlig, säger Abdul Rahman till tidningen.