Ilska över japanskt monumentbesök

1 av 3 | Foto: Sydkoreaner ser besöket på en tv på tågstation i huvudstaden Seoul.
NYHETER

Den japanska premiärministern Shinto Abes har besökt ett kontroversiellt monument för de japanska offren för andra världskriget.

Besöket väcker ilska i Sydkorea och Kina:

– Det är absolut oacceptabelt för det kinesiska folket, säger Qin Gang, talespersonen vid kinesiska utrikesminsteriet, enligt BBC.

Det japanska Yasukuni hedrar de 2,5 miljoner män, kvinnor och barn som dött i krig. Men på platsen finns också kvarlevor av 14 dömda krigsförbrytare.

Yasukuni monumentet ses av Kina, Nord- och Sydkorea som en symbol för Japans imperialistiska militära förflutna. Alla tre länder drabbades av Japans aggressioner under andra världskriget, skriver CNN.

Att Shinto Abe, ett år efter att han tillträtt posten, besökt platsen har väckt ilska.

”Oacceptabelt”

Det kinesiska utrikesministeriet fördömer besöket:

– Det är absolut oacceptabelt för det kinesiska folket, säger talespersonen Qin Gang enligt BBC.

Tjänstemannen menar att det japanska besöket glorifierar den japanska militärhistorien av invasioner och koloniala styre. Och relationerna länderna emellan riskerar nu att spännas åt ytterligare, skriver al Jazeera.

– Detta skapar ett stort politiskt hinder i förbättringarna av de bilaterala relationerna. Japan måste ta ansvar för alla konsekvenser som detta skapar, säger Qin Gang, enligt BBC.

”Sorg och ilska”

Och besöket väcker även vrede i Sydkorea som kallar det för en "otidsenlig handling".

– Vi kan inte hålla tillbaka vår sorg och ilska över detta besök, säger kulturminister Yoo Jin-Ryong i Seoul, enligt TT.

För många sydkoreaner symboliserar Yasukuni Japans ockupation av Koreahalvön 1910–1945.

Varje gång en japansk ledare besöker Yasukuni har Nordkorea, Sydkorea och Kina protesterat. De menar att besöket hedrar krigsförbrytare och att det är en förnekelse över Japans grymheter mot andra länder i Asien, rapporterar CNN. Senaste gången en japansk premiärminister besökte helgedomen var 2006 när Junichoro Koizumi.

Själv beklagar Shinto Abe beklagar att hans besök har rönt kritik. Han menar att anledningen till besöket var att hedra de som offrade sina liv för landet under kriget.

– Oturligt har Yasukuni-besöket lett till att bli en politisk och diplomatisk fråga. Syftet var aldrig att förneka de känslor som finns bland Kina och Sydkoreas folk, säger han enligt al Jazeera.