Sheratons "ursäkt" till Diana

1 av 2

avMatilda Rangborg

NYHETER

I går vägrade Sheraton att servera romska Diana Nyman frukost.

I dag får hon ett samtal från hotellets tillförordnade vd Thomas Johansson där han berättar att hans personal är ledsen och kränkt. 

– Jag svarade att det är helt ofattbart att han ringer och säger det till mig just nu, efter det som hänt, säger Diana Nyman.

Tipsa | Aftonbladet

Diana Nyman från Romska rådet är fortfarande låg efter att hon under gårdagen nekades frukost i Sheratons frukostmatsal.

– Jag har sovit jättedåligt, jag har blivit kränkt offentligt, säger hon.

”Mådde illa”

Diana Nyman befann sig i Stockholm efter en inbjudan från regeringen. Hon hade bjudits in att tala på en presentation av regeringens vitbok om förtrycket mot romer.

Men när hon innan talet i går morse skulle äta frukost på hotell Sheraton i Stockholm fick hon inte stanna kvar i frukostmatsalen – hon blev visad ut i lobbyn av en kvinna i personalen.

Där fick Diana Nyman visa sin rumsnyckel och därefter fick hon frågan om hon ville ha något.

– Det är en så kränkande situation att ha blivit utförd, jag mådde illa fysiskt och fann mig inte, säger hon.

Diana Nyman sa att hon ville ha kaffe och blev hänvisad att dricka detta i lobbyn.

Ringde Diana

Sedan i går har händelsen uppmärksammats stort i såväl medier som av regeringskansliet. Enligt TT har regeringen nu kallat hotell- och restaurangbranschen till krismöte.

Efter gårdagen har Sheratons tillförordnade vd Thomas Johansson kontaktat Diana Nyman två gånger. I går kväll via mail där han ber om ursäkt för incidenten och det besvär som den åsamkat.

I dag ringde han också upp Diana Nyman på telefon.

– Han ringer mig och inleder med att personalen på hotellet känner sig ledsna och kränkta. Och att upplevelsen från dem inte  densamma som min, säger Diana Nyman.

Enligt henne ska Thomas Johansson hänvisat till att de inte har kameraövervakning i frukostmatsalen och därför inte vet säkert vad som hänt. Men av den film som finns från lobbyn går det tydligt att se att Diana Nyman förvisades dit för att dricka kaffe.

”Kränkt som person”

– Jag svarade att det som händer är att jag hinner vara i frukostmatsalen i tio sekunder för att sedan bli bortförd. Det måste ju vara glasklart vad som händer, säger Diana Nyman.

Enligt henne kan Thomas Johansson inte ge ett bra svar på varför hon aldrig erbjöds att äta frukostbuffé och hon tycker också att samtalet och mejlet visar att Sheraton inser vad de faktiskt utsatt henne för.

– Jag utsattes för diskriminering på offentlig plats och blev kränkt som person inför andra människor. De tycker att de kan behandla mig på ett annorlunda sätt på grund av min etniska tillhörighet, säger hon.

Krismöte

När Aftonbladet pratar med Sheratons tillförordnade vd Thomas Johansson på telefon är han fåordig och vill varken kommentera det Diana Nyman säger eller att regeringen kallat branschen till krismöte.

– I nuläget kommenterar vi ingenting, det är så det är sagt. Vi är nedringda av medier. Jag kanske kan svara senare via mejl, säger han.

Thomas Johansson hänvisar också till hotellets officiella uttalande:

”Som företag strävar vi alltid efter att vara ett riktmärke för mångfald och integration. Vi  arbetar hårt för försäkra oss om att alla gäster, kunder, samarbetspartners och medarbetare värderas och respekteras”.