Dewani utlämnas till Sydafrika

avSofia Roström Andersson

Foto: PRIVAT
Var på smekmånad Paret reste till Sydafrika och hann vara där i fyra dagar innan bilkaparna slog till. Anni Dewani sköts ihjäl med tre skott i nacken.

Shrien Dewani, 33, misstänks för stämpling till mordet på sin svenska hustru Anni i Sydafrika 2010.

Nu är det klart att han kommer att utlämnas till landet i april.

Anni Dewani, 28, från Mariestad befann sig på bröllopsresa i Sydafrika i november 2010 när beväpnade män slog till mot taxin hon och hennes man färdades. Anni Dewani sköts till döds med flera skott.

Utpekad för inblandning

Tre män har tidigare dömts för brottet, men en av dem pekade under utredningen ut Anni Dewanis make, Shrien Dewani, som inblandad i mordet.

Sydafrika har begärt honom utlämnad från Storbritannien där den mannen befinner sig eftersom han misstänks för stämpling till mord. Shrien Dewani, som är från Bristol, har dock hävdat att han är för sjuk för att utlämnas då han lider av posttraumatisk stress och överklagat beslutet i flera instanser.

Men samtliga domare har avfärdat hans överklagande.

Nu har Sydafrika satt ett datum för utlämning.

Kommer ställas inför rätta

Talespersonen för landets justitiedepartement, Mthunzi Mhaga, meddelar att Shrien Dewani kommer att utlämnas den 7 april och att han ska ställas inför domstol dagen efter, skriver Sky News.

Enligt det brittiska tv-bolaget kommer Shrien Dewani att åtalas för brottet han misstänks för.

– Vi jobbar outtröttligt för att säkerställa att han återfärd hit leder till att den här förhalade rättsliga processen får ett slut, säger Mthunzi Mhaga till sydafrikanska nyhetsbyrån Sapa.

Shrien Dewani har hela tiden nekat till brottet.