Tymosjenko på plats på torget

1 av 34

avVictor Stenquist, Leonard Goldberg, Martin Nilsson, Sofia Roström Andersson

NYHETER

I går var hon fängslad – i dag slåss hon om presidentposten.

Med tårar i ögonen uppmanade Julia Tymosjenko demonstranterna på Självständighetstorget att fortsätta protesterna.

– Ni har skapat ett nytt land.

Ryktena om förre premiärministern och oppositionsledaren Julia Tymosjenkos frigivning från kvinnofängelset i Charkiv kom redan vid lunchtid.

Med en frånvarande president Viktor Janukovytj hade parlamentet beslutat att Tymosjenko var "fri enligt ukrainsk lag". Tre timmar senare fördes en rullstolsburen Tymosjenko ut genom fängelsegrindarna.

– Diktaturen har fallit, sa hon till anhängarna innan hon försvann in i den väntande svarta bilen.

Slutmålet var givet:

Självständighetstorget i Kiev – Majdan – själva epicentret för de senaste månadernas protester i Ukraina.

"Finns alltid med oss"

Samtidigt som allt fler människor samlades på torget och sjöng nationalsången tog Tymosjenko första flyget till Kiev.

Hon grät när hon lade ner blommor på en gata i närheten av Majdan. Två dagar tidigare, på protesternas blodigaste dag, hade närmare hundra människor dött.

Tiotusentals människor mötte henne när hon i sin karakteristiska fläta talade till folket. Åhörarnas mobilskärmar och facklor lyste upp i mörkret.

– Människor som har levt här på Majdan och dött här är hjältar. Hjältar dör aldrig, de kommer alltid finnas med oss, de kommer alltid vara förebilder, sa hon med tårar i ögonen.

Samtidigt svarade anhängarna: "Hjältar dör aldrig!".

– Ni får inte lämna Självständighetstorget. Sluta inte än.

Inte alla jublade

– Vi har helt enkelt inte råd att benåda dem som har tillåtits att skicka kulor i hjärtat på unga män.

Från scenen meddelade hon att hon kommer ge sig in i politiken igen. Tidigare under dagen hade parlamentet avsatt president Janukovytj, och utlyst nyval 25 maj.

– Jag ska försöka att bli landets nya president, sa hon.

Men det var inte alla som jublade åt Tymosjenkos brandtal. Den förre premiärministern är långt ifrån okontroversiell. Som de flesta andra politiker i det korrumperade landet blir hon beskylld för att ha skott sig på skattebetalarnas bekostnad.

– Vi är inte emot henne som person, men som politiker. Vi är emot att hon vill bli Ukrainas nya president. Hon är en "führer", tycker jag. Vi vill inte byta en oligark mot en annan, säger åhöraren Alesya Dudko till TT:s utsända reporter.

"Länge leve Ukraina!"

Tymosjenko dömdes till fängelse 2011 för tjänstefel, kopplat till ett gasavtal med Ryssland. Rättegången underkändes däremot av EU, som ansåg att den var politiskt motiverad.

Inför folkmassan bad Tymosjenko om ursäkt å alla politikers vägnar och lovade att öppna upp politikens stängda rum.

– Jag är övertygad om att Ukraina kommer att bli medlem i EU i en nära framtid, och det kommer att förändra allting, sa hon.

– Jag ska tillbaka till jobbet. Jag kommer inte att kasta bort en enda sekund innan ni är nöjda med ert hemland. Länge leve Ukraina!