Nyheter

Gryningsräd mot vänsterextrema

Av: 

Richard Aschberg

Ida Gustafsson

NYHETER

Under morgonen genomförde polis en gryningsräd mot ett tiotal adresser i Mälardalen.

Polisen har gripit ett okänt antal personer med kopplingar till vänsterextrema Revolutionära fronten.

Dessutom har man beslagtagit gatustridsvapen och brandbomber.

– Vi jobbar intensivt i utredningen och jobbar på flera platser, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Flera polismyndigheter samarbetar kring tillslagen som genomfördes under namnet Operation Eskil tidigt i morse.

I samband med tillslagen greps ett flertal personer.

I Stockholm slog polisen till på två adresser. Ett stort antal poliser från Nationella insatsstyrkan och Säkerhetspolisen, Säpo, gick tidigt i morse in i två bostadshus på de olika adresserna.

En stund senare kom de ut med två män som enligt uppgifter till Aftonbladet har kopplingar till Revolutionära fronten.

Men polisen är förtegen om vad utredningen gäller.

– Vi jobbar intensivt i utredningen och jobbar på flera platser, säger Towe Hägg presstalesperson vid Stockholmspolisen tidigt i morse.

Enligt Eskilstuna kuriren har polisen i Örebro gjort ett stort antal beslag av spjut, brandbomber och vapen redo för gatustrider.

— Ett mycket omfattande tillslag. Vapen som nu är borta från gatorna, säger Sörmlandspolisens informationschef Fredrik Wallén till tidningen.

Misshandel och olaga hot

Enligt polisen är de gripna misstänkta för grov misshandel som skedde i centrala Stockholm den 14 september i år. Men även för två fall av grov misshandel, skadegörelse och olaga hot begångna i Västerås 29 september 2012.

– I Västmanland hämtade vi in fem personer till förhör. Tre personer är anhållna misstänkta för olaga hot, skadegörelse och två fall av grov misshandel, säger Johanna von Wowern, presstalesperson vid Västmanlandspolisen.

Enligt polisen rör det en händelse som inträffade i Kolsva i Västerås den 29 september 2012.

Förundersökningen för den grova misshandeln i Stockholm leds av åklagare Carl Mellberg.

– Vad de tillhör för grupperingar är underordnat för mig, jag är intresserad av att utreda dem för de misstänkta brotten, säger han till Aftonbladet.

Fem personer har anhållits och delgivits misstanke om grov misshandel som ägde rum den 14 september.

En person har anhållits tidigt i morse, men inte heller Mellberg vill tala om hur många som gripits totalt. Enligt dokument från domstolen är den anhållne en 18-årig man från Örebro.

– Det är ett antal personer, säger han till TT.

Misshandlade oskyldig

På en video på nätet, med vänsterextrema Revolutionära fronten som avsändare, visas protester mot nynazistiska Svenskarnas partis demonstration den 14 september i centrala Stockholm.

I filmen syns hur maskerade personer slår och sparkar på en man som ligger på trottoaren. Enligt Eskilstuna-Kuriren framställde Revolutionära fronten det som att den misshandlade mannen var högerextremist, något som enligt polisen inte alls stämmer.

– Han verkar bara ha hamnat på fel plats vid fel tillfälle, sade Stockholmspolisens utredare Bengt Carlsson till tidningen i mitten av oktober.

Polisens räd har dessutom förhindrat kommande attentat, enligt de själva.

– Beslagen har bland annat redan nu gett underlag för att inleda en ny förundersökning om förberedelse till grov mordbrand, säger Sörmlandspolisens presstalesman Fredrik Wallén till SVT Sörmland.

Texten uppdateras

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Tipsa | Aftonbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter