Sverigedemokraterna

SD-mannen: Flyktingar är parasiter och snyltare

Av: 

Josefin Sköld

Kenan Habul

NYHETER

”Flyktingar kallas de, men sanningen är den att nittionio procent av dem är snyltare och parasiter”.

Börje Brandhill, gruppledare för SD i Västerås, använder samma ord som partiets förste vice ordförande Jonas Åkerlund när han beskriver flyktingar.

– Det vill jag inte prata om, säger han och smäller igen dörren när Aftonbladet konfronterar honom.

Just nu pågår Sverigedemokraternas landsdagar på Aros kongresscenter i Västerås.

Under helgen kommer partiets sätt att hantera nolltoleransen där medlemmar och förtroendevalda behandlats olika beroende på hur nära de stått partiledare Jimmie Åkesson och hans innersta krets, tas upp.

Så sent som på fredagsmorgonen kallade han vice partiledaren Jonas Åkerlunds uttalanden om invandrare som "parasiter" för oacceptabla.

Nu kan Aftonbladet avslöja att ytterligare en förtroendevald SD-politiker använder samma retorik.

”Blir socialfall”

I en insändare Börje Brandhill, gruppledare för Sverigedemokraterna i Västerås, skickade - från sin officiella mejl - till VLT 2011 skriver han:

”Flyktingar kallas de, men sanningen är den att nittionio procent av dem är snyltare och parasiter”.

Brandhill, som då var ordförande i SD Västerås, konstaterar även att de allra flesta flyktingar ”blir socialfall”.

"Den vanvettiga inflyttarvalsen snurrar vidare och bara i år - allt enligt Statistiska centralbyrån - anländer 200 000 utlänningar. Varav de allra flesta blir socialfall".

”Smäller igen dörren”

Börje Brandhills insändare refuserades av tidningen. När Aftonbladet konfronterar honom med innehållet vägrar han svara på några frågor. I stället tittar han ut genom en liten glipa, och smäller till slut igen dörren.

Några timmar senare säger Börje Brandhill i ett telefonsamtal:

– Jag inte tänker kommentera ordvalet. Jag har fått in många insändare i VLT, men den där gick inte in. Det är ingen mening att kommentera. Den är tusen år gammal.

Vid 22-tiden på fredagskvällen kontaktar Johan Henriksson, distriktresurs i SD Dalarna-Västmanland Aftonbladet. Han påstår att Börje Brandhill inte har skrivit insändaren själv. En numera utesluten medlem ska ligga bakom utkastet.

– Det här är ingen efterkonstruktion. Börje sade redan för två år sedan att han inte stod bakom innehållet. Partiet och vårt distrikt tar starkt avstånd från ordval av denna sort. Börjes åsikt är att en tidigare utesluten medlem från Västerås publicerade innehållet utan Börjes medvetande, enligt Johan Henriksson.

”Vi får granska uttalandet”

Jimmie Åkesson vill inte svara på några frågor, utan hänvisar till pressansvarige Martin Kinnunen.

Hur ser du på dessa uttalanden?

– Jag känner inte till insändaren, jag har inte läst den. Men det är klart, man inte ska benämna människor som parasiter.

Jimmie Åkesson har tidigare sagt att det inte finns plats för extremister inom SD, hur kommer det sig då att en ordförande i en av Sveriges största städer uttrycker sig på det här sättet?

– Jag känner inte till insändaren, vad jag vet var han inte ordförande 2011. Vi får titta på det här och granska uttalandet. Det enda jag kan säga är att man ska inte prata om människor på det här sättet.

Är ett uttalande om flyktingar som parasiter förenligt med nolltoleransen som finns inom SD?

– Som sagt. Jag känner inte till insändaren, jag har inte läst den. Jag känner inte till den här personen heller egentligen. Så att vi måste läsa och ta reda på vad han tycker i så fall innan jag kan uttala mig.

Men är det okej att prata om flyktingar som parasiter?

– Man ska inte människor på det sättet.

Vad kommer SD att göra nu?

– Vi får granska de uppgifterna som framkommer och så får vi återkomma om den saken.

Gång på gång avslöjas det att förtroendevalda har använt den här typen av uttryck, vad beror det på?

– Jag känner inte till att det här är något som uppmärksammas gång på gång. Men som sagt, man ska inte prata om människor på det sättet.

För bara en dryg vecka sedan handlade det om Jonas Åkerlund.

– Det var väldigt gamla uttalanden som låg tolv år tillbaka i tiden som han håller med oss om är mycket dåliga, så det är bra att vi har en samsyn där.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sverigedemokraterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson