Från mentorskap till vänskap – nu firar de 10 år tillsammans

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofias relation har gått från ”mentorskap” till varm och nära vänskap.

Att vara en symbol för Sverige kan vara både en välsignelse och en förbannelse, speciellt om man är ny på jobbet – men i dag står de två småbarnsmammorna starka tillsammans i sitt uppdrag.

I år är det tio år sedan som en mörkhårig skönhet från Älvdalen tog sina första steg in i den kungliga familjen. När prins Carl Philip presenterade sin flickvän Sofia för familjen var det med nyfikenhet och värme som de välkomnade henne. Men även med en viss tvekan. Skulle Sofia klara av att vara ständigt bevakad och synad i sömmarna? Det är ett stort steg att bli en kunglig representant för Sverige.

Kronprinsessan Victoria tog Sofia under sina vingar. De utvecklade ett speciellt band. Victoria blev lite av en mentor för sin svägerska som fick en tuff start. Även om Sofia visste att folk skulle ha åsikter om henne så var hon inte helt förberedd på allt skvaller, hat på nätet och rubriker. Victoria var ett fint stöd för sin lillebrors blivande fru. För henne har det varit viktigt att Sofia aldrig ska behöva känna sig generad för att ställa en fråga eller be om råd. I ”Året med kungafamiljen” i SVT sammanfattade Sofia sin situation i dag, tre och ett halvt år efter bröllopet.

”Inte lika svårt längre”

– Jag är tryggare i min roll och jag har hittat en bra plats att utgå ifrån. Och då blir det inte lika svårt längre.

Victoria såg redan från början hur positivt det var för Carl Philip att ha Sofia vid sin sida. Prinsen som tidigare inte riktigt känt sig bekväm i det offentliga livet känner nu en helt annan säkerhet i sina kungliga uppdrag.

Sofias relation till prinsessan Madeleine har varit omskriven. Men faktum är att de är bra vänner, det tog bara lite längre tid för dem att lära känna varandra. Madeleine var inne i en turbulent period i sitt liv när Sofia sakta slussades in i och lärde känna den kungliga familjen. Hon och Jonas Bergström bröt sin förlovning 2010 och Madeleine flyttade till New York. Därför blev det naturligt så att Sofia och Victoria fick ett starkare band till en början. De delar många intressen. De är sportiga och gillar skidåkning och att vara ute i naturen. De älskar djur, men eftersom Daniel är pälsdjursallergiker så får Victoria passa på att gosa med Sofias och Carl Philips hund när hon hälsar på. De är båda två barnsligt förtjusta i barn och delar drivet att vilja hjälpa andra.

Fått större plats

Många trodde att Madeleine snart skulle flytta hem igen, men hon träffade kärleken i New York och har sedan dess bott utomlands tillsammans med Chris och barnen. Förra året kom beskedet att prinsessan Madeleine flyttar till Florida med sin familj. Det har lett till att Sofia har fått ta en större plats i det kungliga offentliga livet.

I dag är det Victoria och Sofia, två småbarnsmammor, som tillsammans med sina respektive avlastar kungaparet i arbetet. Båda två vet hur det är att känna sig otillräckliga ibland när jobbet kräver sena kvällar och resor – och barnen där hemma längtar efter sina föräldrar. De delar erfarenheter och stöttar varandra.

Carl Philip och Sofia har lyckats fylla ett tomrum i den kungliga familjens arbete, med sitt fokus på mobbing, näthat och dyslexi. Det tangerar drottningens och prinsessan Madeleines fokus på utsatta barn och arbetet med Childhood. Drottningen är väldigt glad över att Sofia och Carl Philip har valt något så viktigt som näthat som ligger i tiden och som många känner stor oro över. Det är ju där som många barn utsätts för sexuella övergrepp idag och där drottningens arbete tar vid och är extra viktigt.

Båda har kontor på slottet

På Stockholms slott där både Victoria och Sofia har sina kontor händer det då och då att de två kvinnorna samtalar över en kopp te när det finns tid över. Men arbetsdagarna är långa för både Victoria och Sofia och kronprinsessan är ofta på resande fot. Om de två inte har setts på länge hör Victoria gärna av sig för att kolla läget. Som den typiska storasyster hon är fungerar Victoria som ett viktigt ”klister” mellan alla i familjen. Men det är främst på Solliden på somrarna som Sofia och Victoria kan sitta ner och prata ordentligt. Det är där de kan vara helt och hållet sig själva utan en tanke på den kungliga rollen.

Ljumma sommarkvällar när middag och jordgubbsdessert är uppätna för länge sedan kan man höra glada skratt eka över slottsparken. Det händer ofta att Victoria och Sofia får spontana skrattanfall när de sitter och pratar med varandra.

Publisert:

LÄS VIDARE