Åtal för "Blodiga söndagen" skakar om

avTT

Foto: Liam McBurney/AP/TT
Familjemedlemmar till de som föll offer när brittiska soldater öppnade eld under "Blodiga söndagen" marscherade på torsdagen.
Foto: Foto: PA/AP/TT
Brittiska soldater tar skydd under "Blodiga söndagen" i januari 1972. Arkivibild.
Foto: Peter Morrison/AP/TT
Anhöriga demonstrerar inför Savillerapporten 2010 som slog fast att brittiska soldater oannonserat sköt mot obeväpnade demonstranter under "Blodiga söndagen" 1972. Arkivbild.

Drygt 47 år efter "Blodiga söndagen" åtalar Nordirlands åklagarmyndighet en brittisk ex-soldat. Han är misstänkt för två mord och fyra mordförsök.

En utredning har slagit fast att demonstranterna var oskyldiga. Onsdagens åtal upprör offrens anhöriga. De vill se fler åtalade.

Den 30 januari 1972 – "Bloody Sunday" – är ett av den moderna brittiska historiens mest omskakande och mörka datum.

Under en medborgarrättsmarsch sköt brittiska fallskärmssoldater ihjäl 13 obeväpnade demonstranter i den katolskt präglade stadsdelen Bogside i Nordirlands näst största stad Derry, som officiellt heter Londonderry.

Ytterligare en person avled fyra månader senare av sina skador. De flesta dödsoffer var unga män och pojkar. Dessutom skottskadades 28 personer.

Kallas "Soldat F"

Totalt har 19 personer misstänkts för dödsskjutningarna – 17 tidigare soldater och två utpekade medlemmar i Irländska republikanska armén (IRA), en paramilitär grupp för nationalister/republikaner i kamp mot lojalister/unionister.

Han som åtalet kallas "Soldat F" ställs inför rätta för morden på James Wray och William McKinney samt för mordförsöken på Joseph Friel, Michael Quinn, Joe Mahon och Patrick O'Donnell. För övriga misstänkta saknas bevis nog för åtal, enligt Nordirlands åklagarmyndighet.

Flera av offrens familjer uttryckte på torsdagen stor besvikelse över att åtalet inskränker sig till en anklagad och två dödsoffer.

– Det betyder inte att inget brott begicks, det betyder inte att de där soldaterna agerade på ett värdigt och lämpligt sätt, sade Mickey McKinney, bror till William McKinney, på en pressträff där han också menade att en friande dom inte betyder att "Soldat F" är oskyldig.

Bedrövade systrar

Den 19-årige William Nash dog skjuten i bröstet. Tre personer som kom till hans hjälp skottskadades, däribland pappan Alexander Nash.

– En (enda) soldat åtalas. Det säger allt egentligen, säger den dödes syster Kate Nash till tidningen Derry Now.

– Bara familjerna Wray och McKinney har fått ett åtal till skillnad mot resten av oss. säger hon och ståtar ihop med systern Lind Nash med inramade foton på brodern och pappan.

Ciaran Shiels är juridiskt ombud för några av offrens familjer.

– Det här är en fantastisk framgång för de familjer och de offer som drabbades av "Blodiga söndagen".

Men tillägger:

– Vi är besvikna för att inte samtliga ansvariga ställs inför rätta.

"Var en massaker"

"Blodiga söndagen" var den dödligaste skottlossningen under den tre decennier långa och blodiga konflikten kallad "The Troubles". Vissa bombdåd dödade dock fler.

En hafsig utredning kom redan samma år fram till att soldaterna sköt efter att själva först ha blivit beskjutna. Missnöjet med den slutsatsen lade sig aldrig och 1998 gav den brittiska regeringen domaren lord Saville i uppdrag att gå till botten med vad som hände den där dagen.

Han tog tolv år på sig. Tusentals vittnen hördes och i Savillerapporten från 2010 slås fast att soldaterna öppnade eld utan förvarning och att inget av offren utgjorde något hot mot dem; i efterhand hade soldater lämnat missvisade uppgifter om förloppet.

Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson säger att försvarsdepartementet kommer stödja "Soldat F" i rättegången:

– Vi står i skuld till de tidigare militärer som modigt och förtjänstfullt tjänstgjort för att bringa fred till Nordirland.

Det republikanska partiet Sinn Féin, förr IRA:s politiska gren, delar de anhörigas besvikelse och misstrogenhet.

"Beslutet att bara åtala en ex-soldat ändrar inte det faktum att "Bloody Sunday" var en massaker", säger Michelle O'Neill, Sinn Féins ledare i Nordirland, i ett uttalande.