Mexiko ber mördades familjer om ursäkt

avTT

Foto: Felix Marquez/AP/TT
Mexikansk polis och militär vid ett tillslag mot en knarkkartell 2011. Arkivbild.

Den mexikanska regeringen ber familjerna till fem mördade ungdomar om ursäkt. De fem mördades av en drogkartell sedan lokal polis lämnat över dem till kartellen.

Ursäkten är ett av hittills få tillfällen där den mexikanska staten erkänner delaktighet i liknande fall.

De fem ungdomarna försvann i delstaten Veracruz 2016 och deras släktingar säger att ursäkten är det första officiella erkännandet att fyra pojkar och en flicka blev oskyldiga offer och inte var kriminella, som polisen först uppgav när de försvann.

– Mer än något annat vill vi återfå upprättelse för våra barn, att deras namn ska rentvås och att rättvisa ska skipas för dem och tusentals andra som har upplevt samma sak, säger Columba Arroniz, mamma till en av de fem.

Åtta poliser gripna

Ungdomarna stoppades av polis, som tycks ha trott att de hade kopplingar till en drogkartell och sedan lämnade över dem till den mäktiga kartellen Jalisco Nueva Generación. De mördades och deras kroppar ska ha bränts, enligt preliminära brottsundersökningar.

Biträdande migrationsminister Alejandro Encinas erkänner regeringens ansvar och lovar att återöppna undersökningen av fallet, där 21 personer, bland dem 8 poliser, hittills har gripits.

– Vi vet att kriminella kopplade till organiserad brottslighet samarbetar med myndighetspersoner på alla nivåer, sade Encinas vid ceremonin.

– Jag vill be om ursäkt för polisens samarbete med organiserad brottslighet och för att den inte hindrades i tid, sade Veracruz guvernör Cuitlahuac Garcia.

40 000 offer

Columba Arroniz fann lite tröst i att några kvarlevor av hennes son Bernardo har hittats.

– De andra familjerna har ingenstans att sörja, säger hon.

Blodiga uppgörelser mellan olika knarkkarteller och gäng har krävt mer än 40 000 människoliv i Mexiko under de två senaste årtiondena.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mexiko