Restauranger har dålig koll på burgare

Av:  TT

Blodig burgare kräver noggrannhet i köket. Arkivbild.
Blodig burgare kräver noggrannhet i köket. Arkivbild.

Att beställa in en blodig hamburgare på restaurang är förenat med vissa risker. När 145 restauranger kontrollerades kunde mer än hälften inte visa hur de säkerställer att burgarna är fria från bakterier.

– Det är för hög andel, säger Ulrika Andersson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Hamburgerkontrollen genomfördes av 34 kommuner i samarbete med Livsmedelsverket. Syftet var att ta reda på om hamburgerälskarna kan beställa in en medium rare eller rare utan att riskera sjukdom. Äter man malet kött som inte är genomstekt kan man nämligen få i sig bakterien Ehec.

Kontrollen visade att hygienen var bra på nästan alla restauranger och analysresultaten av det malda köttet visade endast låga halter bakterier. Men hälften av restaurangerna saknade rutiner för att säkerställa den mikrobiologiska kvaliteten på burgarna.

– Företagarna måste kunna visa att det de serverar är säkert. Just i det här fallet måste de kunna visa att de hanterar risken för bakterier rätt, till exempel genom att putsa köttytan före malning, säger Ulrika Andersson.

Hennes råd till dem som gillar blodiga hamburgare är att helt enkelt fråga personalen om råvaran.

– De som maler själva kunde i den här kontrollen visa att de kan rutinerna bättre än de som köper färdigmalet kött, säger Ulrika Andersson.

Berörda restauranger kommer att följas upp och Livsmedelsverket överväger att se över rekommendationerna.

Publisert:

LÄS VIDARE