Rekordmånga skolkare blev utan bidrag

avTT

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
328 000 gymnasieelever miste sitt studiebidrag under läsåret 2017/2018. Arkivbild.

Allt fler gymnasieelever får studiebidraget indraget på grund av skolk. Under det gångna året rök bidraget för cirka var tolfte elev, enligt siffror från CSN.

328 000 gymnasieelever miste sitt studiebidrag under läsåret 2017/2018. Det motsvarar 8,5 procent av alla elever och är en ökning med 0,6 procentenheter jämfört med föregående läsår.

En bidragande orsak är, enligt Anders Dahlkvist, utredare på myndigheten Centrala studiestödsnämnden (CSN), att andelen utländska gymnasieelever ökat på senare år. Inom denna grupp finns bristande kunskaper om vad som händer med studiebidraget vid ogiltig frånvaro. Bristande språkkunskaper spelar också in, tror han.

Flest skolkare finns i storstäderna där Stockholm toppar listan då 11,2 procent av eleverna blivit av med bidraget. Pojkar skolkar mer än flickor och myndiga elever har en högre siffra för ogiltig frånvaro än de som är under 18 år.

Under de senaste tio åren har det skett en stadig ökning av andelen elever som fått studiebidraget indraget på grund av skolk. Skärpta regler för skolornas rapportering av skolk är en del av förklaringen.