Elias, 28, gav upp semestern för att hjälpa brandmännen

När Elias Mattsson läste om branden i Ljusdal bestämde han sig direkt för att göra något.

Han startade Facebook-gruppen ”Privatpersoner assisterar – branden i Ljusdal”.

Nu har gruppen över 3 000 medlemmar och tillsammans har de delat ut tusentals förnödenheter till brandmännen på plats.

Elias Mattsson, 28, bor i Bollnäs, några mil från branden i Ljusdal.

När han hörde talas om branden blev han bekymrad. Under den stora branden i Västmanland 2014 hade han vänner som jobbade som brandmän som berättade att de inte hade fått tillräckligt med mat och vatten när de arbetade.

– En nära vän och flera bekanta som jobbade som brandmän under den stora branden 2014 berättade att det hade tagit jättelång tid innan de fått mat och vatten. Då kände jag att ”nä, det ska finnas direkt på plats”, säger han.

När han insåg hur allvarligt läget i grannbyn var bestämde han sig för att hjälpa till.

– På söndag kväll la jag mig i sängen, startade en Facebook-grupp, jag hoppades på ett tiotal människor. Efter jobbet var jag jättenöjd med femtio medlemmar, och sen har det bara dundrat in.

Samtal från Skåne

När Aftonbladet träffar Elias under onsdagen berättar han att gruppen har 3100 medlemmar, och fler rullar in.

– Det är folk från hela landet. Det var en från Avesta som ringde precis och ville hjälpa till. Ända nerifrån i Skåne hör folk av sig.

Tillammans med flera lokalbor har det nu startats upp ett centrallager där man förvarar mat, snacks, vatten och hygienartiklar i Folkets hus i Färila en bit utanför Ljusdal. Därifrån åker Elias och hans nyfunne vän Micke Widén ut till de olika baser som räddningstjänsten befinner sig på och delar ut förnödenheterna. Det är uppskattat.

– Brandmännen är väldigt tacksamma. De frågar ”har ni en kall cola?”. Att se dem komma ut helt nedsotade, efter att ha gått i flera timmar i skogen. Och att något så simpelt som en kall cola då kan göra deras dag. Att se deras leende är oslagbart, berättar Micke Widén som engagerat sig tillsammans med Elias.

Gav upp semestern

Micke och Elias har bara känt varandra i ett par dagar sedan de engagerat sig som frivilligarbetare under branden, men de framstår som barndomsvänner.

– Det är tur att vi klickar så bra annars hade nog arbetet inte gått så smidigt som det har gjort, säger Elias.

Både Micke och Elias använder sina semestrar för att jobba med branden. Egentligen skulle Micke ha varit med sin fyraåriga son på Kolmården just nu.

– Jag skulle åkt till Kolmården på semester med min familj, men jag kände att ”det går inte”. Mina svärföräldrar har sitt hus i närheten av branden och har även sitt företag hemifrån. Skulle de behöva evakueras skulle också hela företaget evakueras, berättar han.

De säger att de bara har sovit ett par timmar sedan branden tog fart i söndags, ändå tycks de bubbla av energi.

Elias säger att de inte tvekade en sekund att använda sin ledighet för att volontärarbeta under brandkrisen.

– Människor går före annat. För fan.

Publisert:

LÄS VIDARE