Paret exponerades för föremål med giftet

Foto: Steve Parsons /AP/TT
Två britter, en man och en kvinna, hittades i lördags medvetslösa i en bostad i Amesbury i Storbritannien. De har utsatts för samma nervgift – Novitjok – som den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades med tidigare i år.
Foto: Matt Dunham AP/TT
Polis utanför ett apotek i Salisbury som nu undersöks för spår av det dödliga nervgiftet Novitjok.

avTT

NYHETER

Brittiska myndigheter bekräftar att nervgiftet Novitjok – som skadat en man och en kvinna i orten Amesbury – är detsamma som användes vid mordförsöket mot en rysk ex-spion och hans dotter tidigare i år.

Det står också klart att det drabbade brittiska paret på något vis varit i kontakt med ett kontaminerat föremål, det vill säga ett föremål som varit i kontakt med giftet.

"Till följd av fler prover som tagits på patienterna vet vi nu att de har exponerats för nervgiftet efter att ha varit i kontakt med ett kontaminerat föremål", meddelar den brittiska polisen i ett uttalande.

Paret, en 45-årig man och en 44-årig kvinna, vårdas fortfarande för livshotande skador på sjukhus i Salisbury efter att ha kommit kontakt med nervgiftet.

– Att se ytterligare två personer exponeras för Novitjok är djupt oroande, och jag vet att polisen kommer vända på varje sten under sin utredning, säger premiärminister Theresa May.

Har anklagat Ryssland

Paret insjuknade i lördags i en bostad i Amesbury, cirka en mil från Salisbury. Polisen har tidigare sagt att det troligen inte rör sig om ett riktat attentat.

– Jag har inga bevis för att de är måltavlor. Det finns inte heller något i deras bakgrund som pekar på det, sade Neil Basu, chef för antiterrorpolisen, till reportrar på onsdagskvällen.

Brittiska myndigheter har anklagat Ryssland för att ligga bakom nervgiftsattacken mot Sergej och Julia Skripal i mars, men den utredningen pågår fortfarande och man har aldrig lyckats ta reda på hur giftet hamnade i Skripals hem.

Storbritanniens säkerhetsminister Ben Wallace uppmanar nu Ryssland att hjälpa till med mer information.

– Den ryska staten kan göra rätt. De kan berätta för oss vad som hände och fylla i den viktiga information som fortfarande saknas, säger han.

Kräver brittisk ursäkt

Ryssland har å sin sida tillbakavisat alla anklagelser om inblandning i förgiftningen av Sergej och Julia Skripal, och hävdar att det är Storbritannien som vägrar ta emot hjälp från ryskt håll.

Nu uppmanar Maria Zacharova, talesperson för utrikesdepartementet i Moskva, den brittiska regeringen att be Ryssland om ursäkt.

– Jag är säker på att allt som Theresa Mays regering har ställt till leder till att regeringen och dess representanter kommer att tvingas att be om ursäkt till Ryssland och till det internationella samfundet, säger Zacharova på en pressträff.

– Som traditionen är i Storbritannien kommer det att dröja, men det kommer att hända, spår hon.

Enligt tidningen The Guardian jobbar polisen bland annat med teorin att paret i Amesbury kan ha kommit i kontakt med rester av giftet som kan ha legat kvar någonstans i centrala Salisbury, utanför de områden som polisen redan undersökt.

Avspärrningar har satts upp på flera platser runt om i Salisbury och Amesbury, bland annat en park, ett apotek och en kyrka. Många invånare i området är chockade och rädda, men enligt polisen är risken för allmänheten fortsatt låg.

– Det är så underligt, det här är en så lugn plats, säger 27-åriga ortsbon Natalie Smyth apropå räddningspersonalen som går omkring i vita skyddsdräkter.

Bör tvätta kläder

Polisen uppmanar till lugn men säger också att alla som har besökt någon av de fem platser som mannen och kvinnan befunnit sig på under fredagen ​och lördagen bör tvätta såväl kläder som personliga ägodelar.

För att lugna allmänheten har hjälplinjer upprättats dit oroliga kan ringa för att få stöd och råd.

En vän till paret berättar hur de båda plötsligt blev väldigt sjuka. Kvinnan hade klagat på huvudvärk under morgonen och föll senare ihop i duschen.

– Han (den 45-årige mannen) hörde en duns. Hon hade fått ett krampanfall, vitt skum kom från munnen, säger vännen.

På eftermiddagen började även mannan klaga över att han mådde dåligt.

– Han svettades, dreglade och man kunde inte prata med honom. Han utstötte underliga ljud och började vagga fram och tillbaka. Man fick inga svar från honom, det var som att han var i en annan värld.