Therese gjorde hjärt- och lungräddning – blev bestulen

avBabs Drougge, Malin Wigen

När en man föll ihop på gatan var Therese Nyman snabbt på plats för att ge honom hjärt- och lungräddning. Samtidigt stod folk runt och filmade – och hon blev bestulen.

– Att det är någon som stjäl när jag försöker att rädda en människas liv. Det är hemskt att man kan göra så, det är fruktansvärt, säger hon till Aftonbladet.

När Sverige spelade VM-match mot Mexiko förra veckan befann sig undersköterskan Therese Nyman på en restaurang i Göteborg. Under matchen kom hennes dotter inspringande och sa att en man ramlat ihop på marken och Therese sprang ut direkt.

– Jag kände ingen puls men såg att han andades först, men slutade. Så jag började med hjärt- och lungräddning.

En vän till Therese kontaktade ambulansen med hon ägnade all sin uppmärksamhet åt mannen – och använde sig av en defibrillator som en annan på platsen hämtat. Men den fungerade inte som den skulle, något som gjorde henne frustrerad. Först skickade den ingen stöt för att sedan ge en svag stöt.

– Det får inte hända, det är allvarligt. Det här kan ju drabba vem som helst, då måste grejerna fungera.

Istället fick hon, tillsammans med två andra personer, göra hjärtkompressioner och inblåsningar. Samtidigt stod andra runt dem och filmade.

– Det är absolut inte okej. Istället för att filma kan de hjälpa till från början. Det är så sjukligt, jag blir så förbannad. Jag jag tycker att man ska ge böter eller vad som helst, det är olyckor det handlar om.

1 av 2 | Foto: Privat
Therese är förbannad på de som filmade när hon försökte rädda ett liv.

”Blir så förbannad”

Till råga på allt blev hon bestulen på sina solglasögon. Hon hade dem bredvid sig men hade inte koll på dem då all fokus låg på mannen.

– Att det är någon som stjäl när jag försöker att rädda en människas liv. Det är hemskt att man kan göra så, det är fruktansvärt.

Efter händelsen har hon ett budskap till de som väljer att filma och fota vid dessa händelser, något även GT skrivit om.

– Sluta upp med att filma, det är sjukligt att ställa sig och filma. Gå därifrån och se till att de som är där får arbeta är i lugn och ro, säger hon och fortsätter:

– Jag blir så förbannad på sådana här grejer, folk måste påverka varandra till att sluta med detta. Det hade kunnat varit en anhörig till dem, ett barn eller vem som helst, jag tror inte de hade uppskattat det själva, om någon filmade.

Mannen, som Therese försökte rädda, avled.