Par utsatt för samma gift som Skripal

Foto: Matt Dunham/AP/TT
Två britter, en man och en kvinna, hittades i lördags medvetslösa i en bostad i Amesbury i Storbritannien. De har utsatts för samma nervgift – Novitjok – som den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades med tidigare i år.

avTT

NYHETER

De två britter som i lördags hittades medvetslösa har blivit förgiftade med Novitjok – samma nervgift som den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia utsattes för tidigare i år.

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid kallar regeringens krisgrupp till möte under torsdagen.

De två britterna, en 45-årig man och en 44-årig kvinna, hittades i en lägenhet i byn Amesbury, cirka en mil från Salisbury där Sergej och Julia Skripal utsattes för nervgiftet i mars i år, uppgav polisen sent på onsdagen. Tillståndet för de båda är fortsatt kritiskt. De vårdas på samma sjukhus där även Sergej och Julia Skripal vårdades.

– Det är samma nervmedel. Men om vi någonsin kommer att veta om det tillhör samma sats är upp till teknikerna att avgöra, säger Neil Basu, chef för antiterrorpolisen.

Krismöte

Det var i lördags förmiddag som ambulans kallades till en adress i Amesbury efter att den 44-åriga kvinnan kollapsat. Fem timmar senare kallades ambulans tillbaka till samma adress efter att även mannen blivit akut sjuk.

Initialt trodde polisen att paret blivit sjuka efter att ha tagit någon typ av drog men tester skickades senare till militärens laboratorium i Porton Down som också analyserade prover från Sergej och Julia Skripal.

Myndigheterna vet inte hur paret har kommit i kontakt med nervgiftet eller om de har varit mål för en riktad attack.

– Jag har inga bevis för att de är måltavlor. Det finns inte heller något i deras bakgrund som pekar på det, säger Basu.

Undersöker koppling

Men han säger också att polisen nu tittar på om det finns några länkar mellan paret och fallet Skripal.

– Möjligheten att dessa två utredningar är sammanlänkade är helt klart en vi tittar på.

Sammankopplingen bekräftas också av säkerhetsminister Ben Wallace som bekräftar för Reuters att arbetshypotesen är att de två fallen är kopplade till varandra.

Storbritannien anser att Ryssland ligger bakom attacken mot Sergej och Julia Skripal i mars, men utredningen pågår fortfarande och många frågetecken kvarstår.

Polisen har satt upp avspärrningar på minst fem platser runt om i Salisbury och Amesbury, bland annat en park, ett apotek och en kyrka. Ett hundratal poliser jobbar just nu med att försöka ta reda på hur paret kom i kontakt med nervgiftet.

Låg risk för allmänheten

Enligt premiärminister Theresa Mays talesperson sammanträdde regeringens krisgrupp under onsdagen för att diskutera händelsen. Och inrikesminister Sajid Javid ska kalla till ett nytt krismöte under torsdagen.

Många invånare i området är chockade och rädda, men enligt polisen är risken för allmänheten fortsatt låg.

Polisen uppmanar till lugn men säger också att alla som har besökt någon av de fem platser som mannen och kvinnan befunnit sig på under fredagen ​​och lördagen bör tvätta såväl kläder som personliga ägodelar.

För att lugna allmänheten har hjälplinjer upprättats dit oroliga kan ringa för att få stöd och råd.

ARTIKELN HANDLAR OM