Maryland

De dog i skjutningen i Maryland

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Fem personer dödades och flera skadades när en man öppnade eld inne på tidningen Capital Gazettes redaktion i Annapolis under torsdagen.

38-årige Jarrod Warren Ramos misstänks för brottet.

Nu har namn och bild släppts på de döda som arbetade på redaktionen.

Dödskjutningen inträffade på tidningen Capital Gazettes redaktion i Annapolis delstaten Maryland i USA.

Fem personer dog och flera andra skadades allvarligt när en man sköt genom glasdörren till kontoret och öppnade eld mot flera medarbetare.

Fyra av de döda dog på redaktionen och den femte dog på sjukhus och nu har polisen valt att släppa namn och bild på offren.

”Alla visste vem hon var”

Fyrbarnsmamman Wendi Winters, 65, var redaktör och samhällsreporter samt skrev kolumner veckovis för tidningen.

”Alla visste vem Wendi Winters var. hon var med vid varje händelse” berättar Annapolis borgmästare Gavin Buckley för The Washington Post.

Rebecca Smith, 34, arbetade på Capital Gazette som försäljningsassistent och hade nyligen tillträtt sin tjänst. Av tidigare kollegor beskrivs hon som en uppriktig kollega som alltid tog sig tid att lyssna.

Robert Hiaasen, 59, var biträdande redaktör och mångårig medarbetare på tidningen. Han var bland annat veterankolumnist, redaktör och journalistlärare.

”Han dedikerade hela sitt liv till journalistiken. Han älskade verkligen tidningen” säger hans bror Carl Hiaasen till The Washington Post.

”Var alltid på redaktionen”

Gerald Fischman, 61, var en prisad journalist och sidredaktör som arbetat på Capital Gazettes redaktion i över 26 år. Enligt kollegorna var han känd för sitt smarta sätt att skriva, ödmjuka framtoning och sin kofta med hål i armarna som han alltid hade på sig. Han var också känd för att vara på redaktionen hela tiden.

”Det spelade ingen roll om du arbetade sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Han var allid där” berättar Elisha Sauers, reporter på The Virginian-Pilot som arbetade med Fischman i åtta år.

John McNamara, var mångårig medarbetare på tidningen och bevakade alltifrån lokaljournalistik till sport. Han beskrivs av kollegorna som en ”tidningsmakare av rang” och var en mentor för många av de nya journalisterna på tidningen.

Gömde sig under skrivbord

Den misstänkte har identifierats som 38-årige Jarrod Warren Ramos och greps när han gömde sig under ett skrivbord.

Ramos stämde 2012 tidningen för förtal men målet lades ned. I nuläget är dock motivet till dödsskjutningen oklart uppger polisen.

Ramos – som tros ha använt ett hagelgevär vid skjutningen – ska ha skadat sina fingrar så att hans fingeravtryck inte skulle kännas igen uppger New York Post.

Sköt genom glasdörren

I samband med att redaktionen genomsöktes påträffades även ett explosivt föremål.

Phil Davis, kriminalreporter på Capital Gazette, skrev om händelsen på Twitter.

– Gärningsmannen sköt genom glasdörren till kontoret och öppnade eld mot flera medarbetare, skrev han inledningsvis och tillade att han såg en ensam skytt.

– Det finns inget mer skrämmande än att höra flera personer skjutas samtidigt som man sitter under sitt skrivbord och hör gärningsmannen ladda vapnet.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Skjutning på tidningsredaktion i USA – fem döda

ÄMNEN I ARTIKELN

Maryland

USA