Kraftig brand i flerfamiljshus i Malmö – misstänkt mordbrand

avEbba Thornéus, Fanny Westling

En kraftig brand utbröt i ett flerfamiljshus i Oxie i Malmö under lördagskvällen.

Runt 30 personer har evakueras från sina hem och en man är förd till sjukhus.

– Vi har inlett en förundersökning om grov mordbrand då det inte finns ingen naturlig orsak till branden, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Larmet till räddningstjänsten kom vid 23-tiden.

När första patrullen anlände var en lägenhet i flerfamiljshuset i Oxie i Malmö övertänd och branden hade spridit sig till vinden.

Kort därefter bröt branden igenom taket, och vindsutrymmet började då brinna kraftigt.

Sju stationer arbetade under natten tillsammans för att släcka den fullt utvecklade branden och evakuera personer från sina lägenheter.

– Med hjälp av polis fick vi koll på att alla lägenheter var tomma. Det arbetet var klart relativt fort, säger Joel Johanson, inre befäl på räddningstjänsten Syd.

En person fördes till sjukhus med oklart skadeläge.

Foto: Patrick Persson
När patrullerna var på plats hade branden spridit sig upp på vinden.

Skola öppnades för evakuerade

Strax efter klockan 03 hade räddningstjänsten kontroll på branden.

Lägenhet där branden startade var då helt utbränd och vinden var brandskadad. Även flera andra lägenheter i huset var också vatten- och rökskadade enligt räddningstjänsten.

En skola i närheten höll under söndagsmorgonen öppet för de ungefär 20–30 evakuerade boende.

– De som bor i lägenheterna under vinden kommer inte kunna bo där initialt, men jag har inga uppgifter på vart de ska bo, säger Joel Johansson.

Misstänkt grov mordbrand

Under den tidiga söndagsmorgonen var räddningstjänsten kvar på platsen för att bevaka branden och eventuellt eftersläcka.

– Det brandtekniska skyddet i byggnaden och skyddet mellan väggarna var väldigt bra, vi har haft hjälp av fastigheten, säger Joel Johansson.

Släckningsarbetet kommer pågå fram till morgonen, beräknar räddningstjänsten.

Det är för tidigt för att avgöra om branden skulle vara anlagd eller inte, men en förundersökning om misstänkt grov mordbrand har inletts uppger polisen.

– Vi kommer att spärra av för en teknisk undersökning så fort räddningstjänsten är klara. Det finns uppgifter som vi måste arbeta vidare med. I nuläget finns ingen naturlig orsak till branden, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder

Malmö