Vänsterpartiet

Vänsterpartiet kräver extra EU-nämndsmöte

Av: 

TT

Riksdagsledamoten Jens Holm (V) kallar EU-nämnden till ett extrainsatt möte på söndagen. Arkivbild.
Riksdagsledamoten Jens Holm (V) kallar EU-nämnden till ett extrainsatt möte på söndagen. Arkivbild.

NYHETER

Statsminister Stefan Löfven har öppnat för asylläger utanför EU inför toppmötet nästa vecka, utan att förankra regeringens syn på frågan i riksdagens EU-nämnd. Nu kräver Vänsterpartiet ett extrainsatt nämndmöte under söndagen.

Vänsterpartiet är kritiskt till att Stefan Löfven i en intervju med TT sagt att han kan tänka sig att se över ett förslag om att upprätta asylläger utanför EU. Jens Holm (V), ordinarie ledamot i EU-nämnden, har nu skickat frågan om ett extra nämndmöte till de andra ledamöterna.

– Jag vet att det är fler än vi i Vänsterpartiet som tycker det är viktigt att regeringen förankrar sin position. Dessutom har det upprört många att Löfven markerat att han är öppen för att EU ska bygga upp asylläger utanför Europas gränser, säger han.

I EU-nämnden ska regeringen förankra sin politik inför alla sammanträden i EU där Sverige har inflytande. Att statsministern nu tar ställning i frågan utan att först prata med nämnden kan i slutändan leda till att han anmäls till konstitutionsutskottet, menar Jens Holm.

– Det här är ett informellt EU-toppmöte, men då har vi mellan partierna bestämt att om det fattas beslut eller görs överenskommelser som kan påverka de formella mötena så måste regeringen förvarna riksdagen. Därför är det bättre att ta det säkra före det osäkra och stå upp för demokratin, det är faktiskt det som det handlar om i grunden, säger han.

TT: Hur ska ni genomföra mötet då Stefan Löfven åker ner till Bryssel redan under söndagen?

– Det är fullt möjligt att ha ett EU-nämndsmöte över telefon, det har vi haft förut och är inga konstigheter. Vi är vana vid att hantera sådana här frågor på det viset.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet