Bränder

”Omöjligt att släcka branden i nuläget”

Av: 

Josefine Holmqvist

Jenny Rydberg

NYHETER

En stor skogsbrand rasar i Älvdalen – och vädret förväntas under dagen bli det värsta tänkbara.

Samtidigt försvårar ammunition i skogen släckningsarbetet, då personal inte kan skickas in i området.

– Det enda sättet att släcka en skogsbrand är att komma runt den med slang och sedan använda strålrör för att spruta vatten från marken, säger Johan Szymanski, brandchef.

Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig vid Trängslet skjutfält att utrymma området.

I nuläget rasar bränder på flera håll i landet. I Älvdalen i Dalarna håller ett trettiotal brandmän och militärer på att bekämpa en skogsbrand.

Deras arbete har dock försvårats eftersom det finns grovkalibrig odetonerad ammunition i skogen.

– Det finns ett militärt skjutfält i området, med odetonerad ammunition, så vi vågar inte skicka in folk dit. Tills vi har säkrat ammunitionen vattenbombar vi bara med helikoptrarna, samt släcker i ytterkanterna av området, säger Per-Erik Jonsson, räddningsledare.

Per-Erik Jonsson menar att detta helt klart försvårar släckningsarbetet, och under natten har en 700 meter lång begränsningslinje med vattenkanoner skapats.

– Jag kan säga som så att läget är mycket ansträngt.

Branden vid skjutfältet sprider sig snabbt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att utrymma så snabbt som möjligt, enligt ett viktigt meddelande till allmänheten som skickades ut under måndagseftermiddagen.

Omöjligt att släcka branden

Vädret förväntas dessutom bli det värsta tänkbara under dagen, med 30 graders värme, extremt låg luftfuktighet och kraftiga byvindar, det bekräftar Johan Szymanski, brandchef.

Han kommenterar också det försvårade släckningsarbetet i och med ammunitionen i skogen.

– Det enda sättet att släcka en skogsbrand är att komma runt den med slang, och sedan använda strålrör för att spruta vatten från marken. Helikopterbombningarna hjälper väl till att dämpa branden, men om man ska släcka den måste man göra det från marken, säger Johan Szymanski och fortsätter:

– Det är i nuläget i stort sett omöjligt att släcka branden, då det är för farligt att skicka in personalen i området.

Norska helikoptrar har skickats

Sex helikoptrar från Norge har beställts för att kunna hjälpa till vid de olika bränderna runt om i Sverige. Några kom på söndagen, och några anländer under måndagen.

– Två helikoptrar har skickats till Älvdalen i Dalarna, och två har preliminärt skickats till Bollnäs, liksom till Örebro. De i Örebro och Bollnäs ska stå beredda, för att kunna åka ut och hjälpa till där det behövs, säger Mikael Westerlund, presstalesperson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Han berättar att MSB hela tiden håller kontakt med länsstyrelserna och kommunerna för att se vilka resurser som behövs.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Bränder

LÄS VIDARE

Brand på väg mot bebyggt område – allmänheten varnas

ÄMNEN I ARTIKELN

Bränder

Älvdalen

Skogsbränder