Räddade pojkarna sätts i karantän

Åtta pojkar har räddats efter att ha varit instängda i den vindlande grottan Tham Luang i mer än två veckor.

Men ungdomarna har ännu inte fått träffa sina föräldrar – i stället har de satts i karantän. Inifrån sjukhuset har flera av dem bett om att få äta den klassiska rätten phad kra pao.

– De är hungriga, säger guvernören Narongsak Osotthanakorn.

Totalt mörker, syrefattig luft och ont om mat. Pojkarna som räddats ur den översvämmade Tham Luang-grottan i Thailand har varit mycket medtagna. De har samtliga förts med ambulans till sjukhus, där de satts i karantän. Läkarna vill undersöka dem för att säkerställa att de inte drabbats av några sjukdomar under tiden de varit instängda.

”Nästa steg är att se till att barnen och deras familjer är säkra eftersom grottan har en annorlunda miljö där det kan finnas djur som kan sprida smittor”, heter det i ett uttalande från sjukhuset.

Kan träffa föräldrarna – bakom glas

Som en försiktighetsåtgärd har de räddade pojkarna ännu inte tillåtits träffa sina familjer. Delstatsguvernören Narongsak Osotthanakorn uppger dock för internationella medier att föräldrarna snart kan få se sina barn bakom en glasruta.

Osotthanakorn uppger att de fyra pojkarna som räddades under söndagen mår bra, efter omständigheterna. Ett gott tecken är att de verkar ha god aptit.

– I morse sa de att de var hungriga och att de ville äta phad kra pao, har guvernören tidigare sagt, enligt CNN.

Phad kra pao är en populär rätt i Thailand. Den består oftast av fläsk eller kyckling och ris som kryddas med basilika.

Åtta räddade

Efter att ha gjort uppehåll under natten gick dykarna på nytt in i grottan tidigt på måndagsmorgonen, svensk tid. Omkring fem timmar senare bars en femte pojke ut på bår. Kort därefter togs ytterligare två pojkar ut ur den mörka håligheten. Sedan följde ytterligare en. Samtliga har förts till sjukhus.

Vid 15-tiden på eftermiddagen, svensk tid, avbröts operationen för dagen. Då uppgick alltså det totala antalet räddade personer till åtta. Hälsotillståndet för de fyra som räddats under måndagen är än så länge okänt.

Publisert:

LÄS VIDARE