Lingvisten: Metoo är nya favoriten

Foto: MONICA HAVSTRÖM
– De här nyordslistorna speglar ju ganska mycket vad som hänt under året – även om orden kanske inte blir kvar. Vissa poppar upp ganska snabbt och sedan försvinner de igen, säger professor Åsa Abilin.
NYHETER

Plogga. Skogsbad. #metoo.
Det är professorns favoritord av nyorden – men mest överraskad blev hon av veganisera.
– Det har jag hört många gånger och när jag såg listan tänkte jag ”Är inte det ett ganska etablerat ord redan?”, säger Åsa Abelin, professor i lingvistik vid Göteborgs universitet.

Åsa Abelin har följt svenskans nya ord sedan 1980-talet då den första boken om nysvenska ord kom ut.

– Det tyckte jag var roligt, för då var det ord som inte fanns i andra ordböcker. De här nyordslistorna speglar ju ganska mycket vad som hänt under året – även om orden kanske inte blir kvar. Vissa poppar upp ganska snabbt och sedan försvinner de igen.
Är det något av orden som känns som en favorit?
– Plogga tyckte jag var roligt, fast jag visste inte att man gjorde så – att man plockade och joggade samtidigt. Det tyckte jag var ett roligt ord och det är en väldigt kul idé. Skogsbad gillar jag också.
– #metoo kommer ju att stanna, det tror jag. Det är ett bra nyord, det speglar orden som har kommit. Det är något som många känner igen, det kommer många ihåg och förmodligen kommer det att stanna också. Det är favoriten, absolut, säger Åsa Abelin och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM