Ministern: ”Det är väldigt upprörande”

NYHETER

200 sekunder har träffat en svartmäklare som sålt 1 000 lägenheter och omsatt 100 miljoner kronor under nästan 40 år – utan att åka fast.

Nu kommenterar ansvarig minister uppgifterna.

– Det är väldigt upprörande, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S).

1 av 2

Handeln med svarta hyreskontrakt omsätter miljardbelopp. I Stockholm – där marknaden är som hetast – uppskattar bostadsbolagen att det förekommer svarta pengar i upp till vartannat byte.

I november presenterades en statlig utredning om hyresmarknaden och svarta lägenhetskontrakt. Biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) tog emot förslagen om skärpta straff för den som säljer och också att det ska bli olagligt att köpa.

Utredningen är nu ute på remiss.

– Det är min förhoppning att vi ska komma tillbaka med konkreta förslag på ny lagstiftning redan nästa år, säger Heléne Fritzon.

Trots att det redan är olagligt att sälja eller förmedla hyreskontrakt är det nästan ingen som åker fast. Mellan 1990 och 2015 fälldes bara 19 personer (domar, åtalsunderlåtelser eller strafförelägganden) för att ha sålt eller förmedlat hyreskontrakt – det är inte ens en varje år, enligt siffror från den statliga utredningen.

Svartmäklaren som 200 sekunder träffat har kunnat verka på den illegala marknaden i nästan 40 år.

– Det är väldigt upprörande och det är en bild av att man utnyttjar människor som är i ett desperat behov av en bostad och det måste vi komma till rätta med, säger Heléne Fritzon.

Detta är 200 sekunder 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM