Fick nummerplåt godkänd – nu vill polisen avlägsna den

Foto: Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN
Polisen är inte nöjda med reg-skylten.
NYHETER

En man i Norge fick en registreringsskylt med bokstavskombinationen FTP godkänd. Nu vill polisen att man ser över beslutet – på grund av förkortningens innebörd, skriver norska TV2.

För cirka 9 700 kronor kan du välja vad som ska stå på bilens registreringsskylt i Norge. Det enda kravet är att skylten består av minst två och högst sju tecken, inklusive mellanrum. Dessutom är inte alla ord eller bokstavskombinationer tillåtna, skriver TV2.

”Du är ansvarig för att registreringsskylten du önskar att ha på din bil inte är stötande, skadar någon eller kränker varumärkesrättigheter”, står det på den norska statliga myndigheten Riksarkivets hemsida.

Myndigheten godkände dock en skylt nyligen som en man från norska staden Skien konstruerat. Även om myndigheten inte såg något galet med skylten har den norska polisen reagerat.

”En jargong i kriminella kretsar”

De tre första bokstäverna som på skylten är FTP. I ett mejl från avdelningschefen Dag Rune Omland vid Grenlands polisstation till Vegdirektoratet, norska motsvarigheten till Transportstyrelsen, förklarar han vad polisen har emot skylten.

FTP är en välkänd jargong i kriminella miljöer som är en förkortning för ”Fuck The Police”. Polisen finner det väldigt olyckligt att denna bokstavskombination är tillåten och ber om att detta ska ses över igen. Jag ber om att bli informerad om vår begäran beviljas och om den fortsatta processen”, skriver polisen enligt norska Telemarksavisa.

Enligt Dag Rune Omland förväntar han sig inte att myndigheterna ska ha koll på alla förkortningar och hur de används i olika kretsar.

– Jag tycker att det är för mycket begärt. Så därför satsar vi hellre på det goda samarbetet vi har och skickade en förfrågan, säger han.

Den är världens mest sålda bilmodell 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Norge