Kvinna saknad på fjället – räddningsinsats avbruten

En kvinna som skulle bestiga Kebnekaise har tappat bort sin vandringsgrupp och är försvunnen på fjället.

Vädret är så dåligt att räddningsinsatsen avbrutits.

– Det är för farligt. Det blåser för mycket sikten är obefintlig, säger Johan Aittamaa vid polisen.

Räddningstjänsten började söka efter kvinnan efter att den grupp hon skulle bestiga berget med larmat att hon saknades på onsdag eftermiddag.

– De har tappat bort varandra. Hon befinner sig i nöd och har behov av vår hjälp, säger Johan Aittamaa vid polisen.

Polishelikopter och Alpina gruppen som är specialiserad på fjällräddning kallades in för att leta efter kvinnan men vid 19-tiden avbröts insatsen – på grund av det dåliga vädret.

– Det är för farligt. Det går inte att undsätta den här kvinnan. Vi vill hjälpa men kan inte göra det just nu. Vi utsätter personalen för en orimlig risk, säger Johan Aittamaa.

”Det är katastrofväder”

Räddningsinsatsen avbröts i samråd med Alpina gruppen efter att vare sig de eller föraren av helikoptern kunde se något på grund av ovädret.

– Alpina gruppen tar sig upp för klippor och ner i sprickor. De är de absolut mest kompetenta på fjällräddning. Om de säger att det inte går så går det inte, säger Johan Aittamaa.

SMHI har utfärdat en klass 1 varning för mycket hårda vindar i Lapplandsfjällen i Norrbottens län samt Västerbottens län och i Västernorrlands län. Det blåser hårt, snöar och var på onsdag kväll fyra grader kallt i området där kvinnan försvann, enligt polisen.

– Det känns som ungefär minus 13 med vindstyrkan som är elva meter per sekund. Det är katastrofväder och man ska inte vara uppe i fjällen då, säger Johan Aittamaa.

Publisert: