Fick nog av rasismen – nu berör hennes ord tusentals

Cécile Djunga fick höra att hon var ”för svart”

avMalin Wigen

När 29-åriga väderlekspresentatören Cécile Djunga fick höra att hon var ”för svart” för tv-rutan fick hon nog. Nu sprids hennes känslosamma videoklipp av tusentals, skriver The Guardian.

29-åriga Cécile Djunga är Belgiens enda svarta tv-presentatör och hon jobbar för tv-kanalen RTBF där hon presenterar vädret. Under sitt år på kanalen har hon jämt och ständigt fått motta rasistiska meddelanden från tittare. Bland annat fick hon nyligen höra att hon var ”för svart” för att presentera nyheterna.

Det var det som fick henne att säga ifrån rasismen i ett Facebookklipp som i skrivande stund har 2,4 miljoner visningar.

Även om hon skrattar åt ”absurditeten” i sitt klipp tåras hennes ögon.

Det slutar aldrig. Jag har jobbat med det här i ett år och jag är trött på att få massvis av rasistiska och förolämpade meddelanden. Det gör ont för att jag är en människa”, säger hon i klippet.

Det som från början var menat som en personlig vädjan har väckt en nationell debatt om rasism i landet och mångfald i medier. Bland annat har tv-kanalen hon jobbar för lovat större mångfald bland presentatörerna som de rekryterar. Och premiärministern Charles Michel har varnat att extremister i det belgiska samhället har anledning att vara rädda i framtiden.

Foto: Facebook/Skärmdump
Hennes klipp om rasismen har spridits av tusentals personer.

”Vi kan förändras”

Enligt Cécile var det inte hennes uppsåt att bringa fram den här reaktionen. Men nu är hon lättad.

– Svarta människor, men inte bara svarta, säger att de lider och vi behöver prata om det. Vi ska inte skämmas, säger hon enligt The Guardian.

Hon tycker även att Belgien ska vara mer ärliga gällande landets koloniala historia.

– I Belgien så vet människor inget om kolonisering eller invandring. De tycker att allt är utlänningarnas fel. Jag tror att problemet är att vi aldrig har berättat sanningen om koloniseringen, och det borde göras i skolorna.

Hon tror att hennes drömmar om att spela i en Shakespearepjäs stoppades på grund av hennes hudfärg. Men reaktionerna från de senaste dagarna har gjort att hon fått upp hoppet.

– Jag tror att folk blev rörda och arga. Rasisterna är en minoritet. Belgien ligger efter, men vi kan förändras.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism