Trump: Inga planer på att sparka Rosenstein

Foto: Jose Luis Magana /AP/TT
Biträdande justitieminister Rod Rosenstein som USA:s president Donald Trump nu anser sig ha en "god relation" med. Arkivbild.

avTT

NYHETER

USA:s president Donald Trump har inte för avsikt att ge landets biträdande justitieminister Rod Rosenstein sparken.

– Nej det gör jag inte, nej, svarade Trump vid Vita huset på en direkt fråga från en journalist om han hade några sådana planer för Rosenstein.

De båda flyger tillsammans till Florida under måndagen där Trump bland annat ska träffa företrädare för polisen.

"God relation"

– Vi kommer att prata. Vi kommer att prata ombord på planet, fortsatte Trump och förklarade att han "faktiskt har en god relation" med Rosenstein.

Presidentens uttalanden får säkert en och annan att höja på ögonbrynen. För bara två veckor sedan tycktes Rod Rosensteins framtid som biträdande justitieminister ytterst tveksam och ryktet gick att han redan hade fått sparken. Men det visade sig inte stämma och ett planerat möte med Trump sköts på framtiden på grund av den pågående affären med Brett Kavanaughs nominering till USA:s högsta domstol.

Rosenstein – som i maj 2017 tillsatte utredaren Robert Mueller för den så kallade Rysslandsutredningen – hade då hamnat i blåsväder efter uppgifter i bland annat The New York Times om att han vid ett tillfälle föreslagit att Trump bör buggas. Syftet skulle vara att samla bevis för att senare kunna peta presidenten, med hänvisning till ett grundlagstillägg som kan åberopas för att avsätta statschefer som inte klarar av att fullfölja sina åtaganden.

Nagel i ögat

Rosenstein har förnekat uppgifterna. Men han har länge varit en nagel i ögat på presidenten som envist kallar ryssutredningen för en "häxjakt".

Rysslandsutredningen handlar om misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att ha lagt sig i USA-valet 2016.