Nyheter

Sex av tio vill ha fler kärnkraftverk

Av: 

Joakim Ottosson

NYHETER

Borgerliga väljare är mest positiva till nya kärnkraftverk. Men även bland Socialdemokraternas sympatisörer finns ett stort stöd för regeringens nya politik, visar två undersökningar.

Enligt Synovates undersökning, som publiceras av Dagens Nyheter, säger sex av tio svenskar ja till att bygga nya kärnkraftverk. Av S-väljarna säger 57 procent ja till att ersätta gamla kärnkraftverk med nya. I den andra undersökningen, gjord av Sifo och publicerad av SVT, är stödet något mindre, 50 procent.

Bara inom Miljöpartiet och Vänsterpartiet är en majoritet emot nya reaktorer. Bland MP-väljarna säger 42 procent ja till att ersätta gamla reaktorer med nya, medan bara 26 procent av V-väljarna är för, enligt Synovate.

I regeringen har motståndet mot kärnkraft varit starkast inom Centern. Trots det är en majoritet av partiets väljare – 64 procent enligt Synovate och 65 enligt Sifo – för nya kärnkraftverk. Bara 24 procent tycker att förslaget är dåligt, enligt Sifo. Störst stöd har tanken hos Moderaterna följt av Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Regeringen förde under torsdagen samtal med oppositionen om energipolitiken, men inga uppgörelser nåddes.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Aftonbladets bloggar
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter