Nyheter

Svenska biståndsmiljoner har förskingrats

Av: 

David Nannini Nilsson

NYHETER

50 miljoner kronor har förskingrats från det zambiska hälsoministeriet – däribland svenska bidragspengar.

Det uppger biståndsminister Gunilla Carlsson i en debattartikel.

Nu frågar sig ministern om det svenska biståndet skapar fler problem än det löser.

– Kan det till och med vara som den zambiska ekonomen Dambisa Moyo hävdar, att bistånd kanske inte är en del av en möjlig lösning, utan faktiskt en del av problemet? skriver Carlsson på Newsmill.

Enligt ministern har den zambiska riksrevisionen upptäckt att motsvarande 50 miljoner kronor förskingrats från landets hälsoministerium mellan januari 2008 och 31 maj i år.

26 av de 50 miljonerna har försvunnit från en så kallad basket-finansiering som bland annat Holland, Kanada och Sverige bidrar till, skriver Gunilla Carlsson. Övriga miljoner har förskingrats från ”Globala fonden” och den zambiska statsbudgeten, som Sverige också bidrar till.

Ministern skriver att oegentligheterna misstänks ha pågått sen början av 2000-talet.

– Jag känner stor besvikelse över att miljoner förskingrats, inte minst i vetskap om konsekvenserna för hälsoministeriets förmåga att leverera sjukvård, skriver Carlsson.

– Men det vore fel att säga att jag blir förvånad, eftersom jag vet att stora kapitalflöden som bistånd riskerar att bli en alltför stor frestelse om inte effektiva spärrar finns som förhindrar korruption, skriver ministern.

– Mest av allt känner jag dock en oro över att detta korruptionsfall med största sannolikhet vare sig är en engångsföreteelse eller ett undantag, skriver hon.

Nu frågar sig Gunilla Carlsson vilken nytta det svenska biståndet – som i år uppgår till totalt 93 miljoner kronor om dagen – egentligen gör.

– Vi måste, som en av världens i särklass största biståndsgivare, våga ta oss an den frågan, skriver hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: