Nyheter

Test: 8 kompaktkameror som filmar högupplöst

NYHETER

Tänk på det här innan du köper

Digitala kompaktkameror blir allt mer mångsidiga. Du som inte bara vill ta stillbilder utan också gärna filmar i hög upplösning har många modeller att välja

på i dag.

Trots ökad konkurrens från kameramobilen står sig kompaktkameran fortfarande bra. Framför allt om du även är ute efter videoinspelning i hög kvalitet. Men vad ska man tänka på inför köpet?

Här är Prylportalens bästa tips!

Upplösning foto

Alla kameror i testet klarar upplösningar som mer än väl räcker för vanliga behov. Optiken är i sammanhanget minst lika viktig för slutresultatet.

Upplösning video

Alla kameror i testet klarar att filma i den lägre HD-upplösningen 1280x720 bildpunkter. Mer än så är inte nödvändigt för visning på en normalstor tv.

Minneskort

Ska du filma i HD-upplösning går det åt mycket minne. Satsa på ett eller flera kort med 16 gigabyte lagringskapacitet, de kostar inte särskilt mycket i dag.

Bildstabilisering

En bra och nyttig funktion som ger skarpare bilder, framför allt om du zoomar in kraftigt på dina motiv. Men den ska vara optisk, digital bildstabilisering ger inte samma resultat.

Zoom

5 gånger optisk zoom börjar bli standard på lite bättre kompakter. Bör kombineras med bra bildstabilisering.

Vidvinkel

För inomhusfotografering är en väl tilltagen vidvinkel en garant för att du lyckas fånga hela motivet. 25 millimeter eller mindre är riktigt bra.

Fokus

Kompakter har som regel långsammare autofokus än en systemkamera. Vissa kameror tar också god tid på sig att förbereda nästa tagning. Det är mindre bra för actionfotografen.

Storlek

Alla kameror i testet är små men skillnaden mellan den minsta och den största är ändå markant. Är smidighet högprioriterat ska du jämföra millimeter.

Test & köpråd: PRYLPORTALEN

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter