Jul

Klimatsmart julshopping – hetast i år

Av: 

Minimedia

Lina Thorén

NYHETER

Senaste trenden: second hand–klappar till hela familjen

Årets mest klimatsmarta trend: shoppa julklapparna second hand.

En ny undersökning visar att så många som varannan svensk funderar på att handla julklapparna på second hand i år.

– Vi ser absolut en ökning från tidigare år, säger Malin Barnö som är kampanjansvarig för julen på Röda Korsets second hand–butiker.

Julklappar från second hand är trendigt i år.
Julklappar från second hand är trendigt i år.

Vi svenskar blir alltmer klimatmedvetna, och den klimatsmarta trenden slår i år igenom i julhandeln: alltfler väljer att shoppa sina julklappar på second hand.

Där kan du hitta fina klappar – utan att bidra till utsläpp och miljöförstöring. Dessutom kostar de bara en bråkdel av vad nya klappar gör, vilket säkert är en lättnad för många såhär i lågkonjunkturstider.

– Många är intresserade av att köpa second hand. Man behöver inte alltid köpa nytt, det går bra att återvinna, säger Malin Barnö på Röda Korset.

Trendigt med second hand

Enligt en ny undersökning, gjord av Röda Korset i samarbete med Novus Opinion, kan second hand vara årets hetaste julklappstrenden i år.

Undersökningen visar på svenskars syn på second hand, och siffrorna tyder på att intresset har ökat markant: nästan hälften av svenskarna kan tänka sig att köpa något på second hand och lägga under granen i år.

– Det är nog en kombination av miljötänkande och lågkonjunkturen. Vår försäljningsstatistik visar att antalet besök har ökat med 35 % under året. Såhär i jultider är intresset stort för julpynt och julklappar, säger Malin Barnö.

Tillverka själv

I Röda Korsets second handbutiker säljs allt från kläder till prylar och inredning.

– Det som generellt säljs mest av är prylar och möbler, sedan kan man också göra saker själv. Jag har till exempel köpt gamla lp–skivor, som det finns mycket av i butikerna, och ramat in och hängt på väggen. Det kan vara en bra julklapp, tipsar Malin Barnö.

Medveten julshopping

Många människor har idag en önskan om att gå ifrån det materiella fokuset under julen. Trenden går mot mer medvetenhet om världen, klimatet och medmänniskorna. Det avspeglas i julhandeln.

– Vi säljer mer och mer av gåvobevis och sådant. Det kan passa bra om man inte vill köpa något materiellt överhuvudtaget. Genom att ge bort ett gåvobevis, eller en god gärning, går man helt emot det här materiella och det är absolut en trend i år.

Vilket är ditt bästa julklappstips?

– En julklapp av medmänsklighet. Om man inte vet vad man ska ge till någon: ge bort ett gåvobevis, till exempel en get eller en ko i ett fattigt land. Eller en god gärning, som barnpassning eller massage. Ofta är ju tid det man vill ha av sina nära o kära.

Malin´s bästa tips för dig som ska shoppa second hand:

* Tänk igenom vad du skulle vilja ge bort, och leta bland prylarna utifrån det.

* Var fördomsfri när du går in i butiken.

* Ta dig tid i butiken. Det går inte att gå in och bara hitta något på fem minuter, men man kan bli väldigt överraskad vad man hittar om man tar sig tid att leta...

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jul

ÄMNEN I ARTIKELN

Jul

Julhandeln