BETYGET: VG

Reporter: Lena Mellin

Publicerad:
Uppdaterad:

Så har Fredrik Reinfeldt lyckats som EU-ordförande – Aftonbladets Lena Mellin har satt betyg!

KLIMATET ➕➕➕➕

Måste minska.

EU ska minska utsläppen av koldioxid med 20 procent senast 2020. Året man mäter emot är 1990. Om andra jämförbara länder åtar sig att sänka lika mycket höjer EU sina ambitioner till 30.

Avgifter på utsläpp från flyg och sjöfart, i dag gratis, ska vara med och betala de fattigaste

ländernas klimatomställning.

I en fond för de fattigaste ländernas klimatsatsningar satsar EU 72 miljarder kronor under tre år. Sverige står för åtta miljarder.

NYA FÖRDRAGET ➕➕➕

I åtta år har EU försökt få till en ny grundlag. Under det svenska ordförandeskapet hände det.

In i det sista konstrade den tjeckiske presidenten. Men när Reinfeldt deklarerade att Vaclav Klaus inte ens svarade i telefon när han ringde blev pressen för stor. Klaus plockade fram signeringspennan.

NY EU-LEDNING ➕➕➕➕

Van Rompuy.

Reinfeldt lyckades med det som ingen annan hittills gjort, att få in en kvinna i EU:s högsta ledning. Den nya gemensamma utrikesministern är brittiskan Catherine Ashton, baronessa med stark utstrålning och uttalade antipatier mot kärnvapen. På posten som president blev det en mindre färgstark lösning.

Belgaren Herman van Rompuy, som ingen hört talas om innan, blev den EU:s regeringschefer fastnade för. Förmodligen för att han aldrig skulle utmana någon av dem offentligt.

EKONOMISKA KRISEN ➕➕➕

Krisen var redan nästan ett år gammal när Sverige och Reinfeldt tog över ordförandeklubban. Men flera uppföljande, och viktiga beslut, återstod.

Under hösten har EU inrättat fyra nya myndigheter som kontrollerar finansmarknaden. Den har hittills bara haft nationell tillsyn (vilket varit ett av problemen). Det handlar om en bank-, försäkrings-, och värdepappersmyndighet. Liksom en som övervakar stabiliteten i det finansiella systemet.

Under krisens mest akuta skede ställde EU:s regeringar upp med enorma pengar för att hindra bankerna från kollaps. Det har skapat stora hål i de statliga budgetarna. Under

Sveriges ordförandeskap har EU kommit överens om en strategi för att återgå till mer normala förhållanden.

Skärpta krav på bankernas egen storlek på kapitalet ska också förhindra nya kriser av 2008 års dimension.

ÖSTERSJÖN ➕➕

EU har äntligen en strategi för Östersjön. Det handlar bland annat om bättre miljö. Ett exempel är renovering av avloppssystemet i Narva, Estland.

FLYKTINGAR ➕➕

Ett steg på vägen mot ett gemsamt, och förhoppningsvis rättssäkert, asylsystem togs. Klart 2012.

Betygsskala: Världsklass Mycket bra Bra Godkänt Dåligt _- Uselt

Publicerad: