Utbytesstudenter i kris

avLina Thorén

NYHETER

Rekordstark dansk krona ruinerar svenska studenter

Svenska studenter i Danmark kämpar för att klara sig, när den danska kronan nu ligger i 1,50 gånger den svenska. Flera har tvingats avbryta sina studier sedan de inte haft råd att äta och Csn vägrat hjälpa dem.

– Man försöker hålla ut dagen, säger studenten Nicklas Edén från Lund till Sveriges Radio.

Den danska kronan står rekordhögt i kurs. Samtidigt vägrar csn att anpassa studielånen. Detta har lett till ekonomisk kris för svenska utbytesstudenter i Danmark. Ekonomistuderande Lundabon Nicklas Edén pendlar till Köpenhamn och har inte råd att köpa mat.

– Man försöker hålla ut dagen, säger han.

När Nicklas Edén bestämde sig för att ta ett år som utbytesstudent var den svenska kronan inte lika svag. Nu är han tvungen att bo kvar i lägenheten i Lund, han har helt enkelt inte råd att betala en hyra i Köpenhamn.

– Nej, inte utan att jobba samtidigt.

Med en kurs där den danska kronan kostar över 1,50 svenska, är det svårt att njuta av utlandsstudierna.

– Det är mest det sociala som blir lidande, berättar Nicklas Edén. Att fika med kompisar, lunch eller träffas utanför skolan är inte att tänka på. Man känner sig begränsad.

Allra värst är situationen för de svenska studenter som redan bor i Köpenhamn. En del blir tvungna att avbryta sina studier på grund av ekonomin.

Csn hjälper inte till

Någon hjälp från Centrala studiestödsnämnden (Csn) finns inte att få.

– Nej, ingen alls, berättar Nicklas Edén. Det känns som att de säger ”skyll er själva som valt att plugga utomlands”, men det kunde man ju inte veta att det skulle bli såhär.

Csn räknar bara upp studielånen en gång om året, den första juli. Då tar de bland annat hänsyn till valutakurs. Till dess får studenterna hanka sig fram. Nicklas Edén säger till SR att han är kritisk.

– Csn borde vara flexibla. De kan inte blunda för hur det ser ut för oss studenter. Studielånen kan inte vara skrivna i sten, säger han.

Centrala studiestödsnämnden kommer inte att göra något före den första juli. Våren kommer att bli fortsatt hård för Nicklas Edén och alla andra svenska utbytesstudenter.