”Vi lyckades inte stoppa Ipred”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Magnus Andersson, CUF, vill att Maud Olofsson ska säga sanningen ikväll

Magnus Andersson vill höra ett tal om ungas jobb och miljöfrågor.
Magnus Andersson vill höra ett tal om ungas jobb och miljöfrågor.

Ungdomars jobb, frihet och miljö. Egentligen skulle mitt tal inte behöva vara längre än så.

Den globala finanskrisen slår hårt, men inte blint. Återigen drabbas ungdomar. Ungdomsarbetslösheten riskerar nu att bli den högsta i modern tid. Därför lovar jag och Centerpartiet nu att göra allt som står i vår makt för att hjälpa unga. Vi kommer att kräva fortsatt sänkta arbetsgivaravgifter för att ha unga anställda, fler privata arbetsförmedlingar fokuserade på de första jobben, att starta-eget bidraget ska gälla från arton år och att Lagen om anställningsskydd avskaffas.

Det skulle innebära att fler företag vågar anställa ungdomar och de skulle kunna få chans till ett första jobb och att turordningsreglerna inte längre skulle tvinga arbetsgivare att säga upp alla unga anställda nu när lågkonjunkturen kommer. Ungas möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, få en lön, kvalificera sig till a-kassan och få den arbetslivserfarenhet som krävs för att söka nya jobb kommer att vara vår huvudfråga i valrörelsen nästa år.

Det sägs att sanningen är det som gör oss fria. Det är dags att jag erkänner något. Vi har inte vågat gå hela vägen.

Kanske var det så att vi inte insåg att läget var skarpt. Kanske var lojaliteten med Alliansen för stark och viljan att regera för stor. Oavsett orsaken lyckades vi inte stoppa FRA-lagen och Ipred. Vi inser att det är handling som krävs, inte nya rapporter och vackra ord. Därför ska vi göra allt i vår makt för att återupprätta det förtroende som integritetsvänner en gång hade för oss. Centerpartiet kommer att gå i täten för att inga fler integritetskränkande lagar drivs igenom – istället ska vi försöka riva upp gamla och visa oss förtjänta av det förtroende vi förtjänat att förlora.

Sist men inte minst så lovar vi att ta strid för klimatet. Vi ska visa att vi förstår att klimat och ekonomisk utveckling måste hänga ihop – här i Sverige lika mycket som i övriga världen. För om fattigare delar av världen ska kunna vara med och möta klimatutmaningen måste de samtidigt kunna se att det innebär mer mat på bordet, rent vatten och mindre fattigdom. Därför kommer forskning, teknikutveckling, handel, klimatbistånd och ett högt pris på koldioxidutsläpp vara vår väg att möta klimatutmaningen.

Jag är övertygad om att vi kommer lyckas. Centerpartiet har idéerna för frihet, klimat och för att skapa jobb för unga. Det är därför vi vill fortsätta regera Sverige.

Almedalen idag: Kl 10 S har seminarium om full sysselsättning. Kl 10.30 Chatta med Maud Olofsson, C. Kl 13 C håller miljöseminarium. Kl 19 Maud Olofsson talar.

Magnus Andersson, Centerns ungdomsförbund

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN