Nyheter

Från skolbänken till Dansbandskampen

Av: 

Minimedia

Foto: HiK

NYHETER

Frida Tiblom, 26, pratar fort. Hon beskriver sitt jobb med så många superlativ per minut att hon lätt skulle vinna SM guld om man kunde tävla i grenen Brinna för jobbet. Kanske såg du henne i tv-rutan eller på nätet i samband med förra årets tittarsuccé Dansbandskampen. Frida jobbade redan då som inslagsproducent och reporter för programmet, hon är programanställd på Sveriges television och ska även i höst vara en profil i samband med de dansanta galasändningarna.

Det är snart två år sedan Frida blev klar med sin medieutbildning vid Högskolan i Kalmar. Att hon under utbildningens gång, som hon säger själv ”lärt sig mycket om allt” är en klar fördel för den som vill jobba med medieproduktion på dagens tuffa arbetsmarknad.

– Jag märkte redan när jag kom ut i arbetslivet att vår utbildning faktiskt väger tungt, säger Frida.

– Det finns fortfarande de som jobbar sig upp, men jag hade så mycket praktisk kunskap med mig från Kalmar att jag kunde ta mig an det mesta redan från start.

På sitt nuvarande arbete är Frida i första hand reporter och inslagsproducent, men hon kan också filma, klippa och redigera hela inslag. Innan hon började på SvT praktiserade hon på Aftonbladets dåvarande webb-tv kanal TV7 och jobbade sedan ett tag som nyhetsreporter på Expressens webb-tv där hon var reporter, filmade, klippte och la ut sina egna inslag.

Just anställningsförhållandena ser Frida som något av det tuffaste med branschen. Hon har inte tvekat en sekund på att hon vill arbeta med tv, helst livesändningar, men det är få förunnat att få fast anställning.

– Man måste vara beredd på att ha många olika arbetsgivare och ingen tryggad ekonomi. Vikariat och programanställningar är de vanligaste anställningsformerna, det kan vara lite stressande om man börja fundera för mycket över det, säger Frida.

Samtidigt tycker hon det är en del av utmaningen, och det som sporrar henne att alltid göra ett bra jobb.

– På sätt och vis handlar det ju om att jobba så bra att man blir oumbärlig, säger hon och skrattar.

Att jobba med livesänd tv är Fridas absoluta drömjobb.

– När man sänder live finns en speciell nerv som jag verkligen gillar, säger hon.

Före sändning blir hon lugn, så pass nedvarvad att folk omkring henne ibland undrar om något är fel. Men så snart kameran rullar är hon sitt energiska jag igen, ger järnet och trivs med uppmärksamheten och intensiteten i arbetet.

– Drömmen är väl att leda någon av Sveriges största livesända galor. Men det finns det många som vill så jag får nog jobba hårt i många år innan det blir verklighet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Fridas fem tips för den som vill jobba med media

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter