Professor i statsvetenskap: Hon sitter säkert ändå

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mona Sahlins motgångar blir allt fler.

Men enligt experterna sitter hon ändå säkert.

– Det krävs något oförutsägbart för att hon ska avgå, säger Ulf Bjereld, S-sympatiserande professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Ulf Bjereld.
Ulf Bjereld.

Vad är Mona Sahlins största problem just nu?

– Partiets låga opinionssiffror. Det sjunkande förtroendet för henne själv är naturligtvis inte bra men behöver inte vara avgörande. Svenska väljare röstar på partier och inte personer.

Vad grundar sig de låga opinionssiffrorna i?

– Många tycker att Monas hantering av det rödgröna samarbetet var ett tecken på svagt ledarskap. Dessutom har finanskrisen inte gynnat S, utan i stället har regeringen visat duglighet.

Hur mycket har Wanjas Lundby-Wedins problem sipprat över på Mona?

– Det behövs fler opinionsundersökningar för att slå fast att ”Wanja-effekten” är boven. Men det gungar inom hela arbetarrörelsen och man känner osäkerhet hur man ska göra i framtiden.

Om problemen fortsätter – kommer Mona Sahlin att avgå?

– Det kommer inte att ställas några sådana krav fram till valet 2010. Socialdemokratin har tradition av långvariga partiledare och det finns ingen motkandidat. Det skulle krävas något oförutsägbart.

Vad kan Mona göra för att vända utvecklingen?

– Hon måste bidra till att normalisera läget, det kan vara bäst att hålla en låg profil. Men samtidigt har hon press på sig att utmana Reinfeldt. Jag tror partiet satsar på att Mona ska göra comeback i valrörelsen till EU-valet.

Publicerad: