Nyheter

Moderaterna minskar igen

Av: 

Joachim Kerpner

Johanna Melén

tappar Fredrik Reinfeldt säger att regeringar som håller högt reformtempo kan bli straffade i början. I går höll statsminstern sitt traditionsenliga jultal.

NYHETER

Moderaterna backar till sin näst lägsta nivå.

I senaste väljarbarometern får de bara 25 procent.

– Moderaterna får betala det politiska priset för sjukförsäkrings­frågan, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Klicka för större grafik.

I Aftonbladet/United Minds väljarbarometer för december, genomförd tillsammans med Cint, backar Moderaterna med 2,4 procentenheter till 25 procent. Sedan United Minds började undersöka väljaropinionen i april 2009 har Moderaterna bara haft lägre siffror en gång. Det var i juni, då partiet låg på 24 procent.

”Rätt på lång sikt”

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar nergången:

– Regeringar som håller högt reformtempo blir straffade, i alla fall initialt. Förändring gör ont, men det kan uppnå högre syften som på lång sikt är rätt för en nation.

Trots att de andra tre borgerliga partierna går lite framåt innebär Moderaternas stora tapp att alliansen totalt sett backar.

– Regeringspartierna har fortsatta problem och har haft det under flera månader. Samtliga borgerliga partier ligger nu under valresultatet 2006, säger Carl Melin på United Minds.

”EU ointressant”

Han tror att regeringspartierna hade räknat med att EU-ordförandeskapet skulle bli en vitamininjektion. Men så har det inte blivit:

– Det som regeringen har lyckats med i ordförandeskapet har kanske framför allt handlat om EU:s grundlag. Det är inte intressant för väljarna. När det däremot gäller finanskrisen och klimatmötet, som är viktiga för väljarna, har regeringen inte fått hem en bild av att man har gjort skillnad, säger Melin.

Samtidigt som Moderaterna backar går Sverige­demokraterna framåt, till 7,1 procent. Just nu är SD vågmästare i riksdagen. Och de båda partiernas opinionssiffror visar sig hänga ihop:

– Ungefär hälften av Sverigedemokraternas nya väljare sedan valet kommer från Moderaterna, säger Carl Melin.

”S har hämtat sig”

På andra kanten av det politiska fältet ser det ljusare ut. Socialdemokraterna går framåt med 1,7 procentenheter:

– Socialdemokraterna har återhämtat sig. Det verkar som om partiet sluter upp kring Mona Sahlin, den interna kritiken verkar ha försvunnit helt. Och sjukförsäkringsdebatten har gynnat Socialdemokraterna, säger Carl Melin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter