Meterologen: Därför är det så kallt

avMattias Sandberg

Temperaturen har krupit långt ner under minus 30 på flera håll i landet.

Men varför är det så förbannat kallt?

Meterolog Pär Holmgren har svaret.

Foto: Foto: Joey ABRAITYTE
Pär Holmgren, meterolog.

– För att det ska bli så här kallt behövs ett antal saker. Det behöver vara vindstilla, så att den kalla luften inte blåser runt. Sedan ska det vara klart väder, för moln stänger in värmen. Och så ska det helst ligga snö eftersom den har en förmåga att kyla ner luften. Dessutom måste det komma in kall luft över Sverige, säger Pär Holmgren.

Går vi mot en ny istid?

– Ja, men istiden styrs av astronomiska processer. Och de flesta astronomer är överens om att nästa istid ligger 10?000–20000 år fram i tiden.

Vad hände med den globala uppvärmningen?

– Man måste skilja på väder och klimat. Det vi upplever nu är väder. Om man backar 50 år var det lika vanligt med köldrekord som värmerekord. Nu kan man säga att det är dubbelt så vanligt med värmerekord. Den globala uppvärmningen innebär att det har blivit knappt en grad varmare de senaste 100 åren.

Men är det rekordkallt just nu?

– På vissa platser sätts det säkert köldrekord. Men vi har haft betydligt kallare vintrar på 1900-talet.

När har det varit som kallast?

– Det finns två köldrekord man brukar hänvisa till. Det officiella rekordet är minus 52,6. Det sattes den 2 februari 1966 på en ort i Lappland som heter Vuoggatjålme. Sedan uppmättes minus 53 den 13 december 1941 i Malgovik i sydligaste Lappland. Men det var en privat mätning.

Kommer vi att slå rekorden?

– Inte under det här århundradet.

Men varför känns det så förbannat kallt, även när det inte är det?

– Det kan bero på vinden. När det är helt vindstilla får vi ett skyddande luftlager runt oss. Men när det väl börjar blåsa rivs det upp. Tio minusgrader i kombination med tio sekundmeter vind betyder att temperaturen på huden blir dubbelt så låg, 20 minus.