”En ryska som städade trappen – det är arbetslinjen”

Reinfeldts pressekreterare i blåsväder på Facebook

Omdiskuterat Edvard Unsgaard, Fredrik Reinfeldts pressekreterare, lade ut sin omdebatterade statusrad i går på Facebook.
Omdiskuterat Edvard Unsgaard, Fredrik Reinfeldts pressekreterare, lade ut sin omdebatterade statusrad i går på Facebook.

Fredrik Reinfeldts pressekreterare Edvard Unsgaard hittade avföring i trappuppgången.

En halvtimma senare hade en rysk städerska torkat upp skiten.

”Det är arbetslinjen det”, skrev Unsgaard då på sin Facebook.

Edvard Unsgaard.
Edvard Unsgaard.

Edvard Unsgaard är pappaledig för närvarande, annars är han pressekreterare åt Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och riksdagskandidat för moderaterna.

I går skrev han ett inlägg på det sociala nätverket Facebook, ett inlägg som några timmar senare var oerhört omdiskuterat och kritiserat på internet.

”En ryska som städade”

Det löd:

”Tycker invandrare och invandrarföretagare är otroliga. Någon idiot hade i natt gjort det lite större behovet i vårt trapphus (och lagt sin halsduk där...). Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en ryska som städade och sanerade trappen. Det är arbetslinjen det, att på en halvtimme en söndag få fram en duktig städerska som gör ett fantastiskt jobb.”

Att han flera gånger betonade att städbolaget drevs av invandrare och att han kallade det för en bra arbetslinje har väckt ont blod.

”Elakt att vantolka”

När Aftonbladet talar med Unsgaard säger han att det hela vantolkats.

– Det är valår och det finns ju de som vill vantolka allt man säger. Men jag tycker man måste vara ganska elak för att kunna vantolka just det här jag skrev, säger han.

Men vad menade du då?

– Tydligen finns det de som tolkat det jag skrev som att invandrare bara ska torka bajs. Inget kan vara mer fel, säger han.

– Det var någon som hade gjort sitt behov i vår trappuppgång. Det var obehagligt och jag tänkte först torka upp det själv eftersom det brukar vara omöjligt att få hjälp med sådant på en söndag. Men så ringde jag vårt städbolag, som råkar drivas av invandrare, och en halvtimme senare var det åtgärdat. Jag tyckte det var fantastiskt.

”Det är arbetslinjen det”, talar du för moderaterna?

– Givetvis inte, jag talar för mig själv. Arbetslinjen jag talar om är att något blir gjort snabbt, oavsett veckodag. Jag ville berömma städföretaget för det de gjort.

Edvard Unsgaard säger att han inte blivit kontaktad av någon av sina partikamrater. Han säger även att han nu, när det blivit så mycket uppståndelse, ångrar sitt inlägg något.

– Jo, det är klart. Det är ju ett dilemma det där med vad man som en person i en offentlig position kan skriva och inte.

Aftonbladets bloggar
Publisert: