Resterna av ett hemligt paradis?

Sökandet efter det försvunna paradiset Eldorado har pågått i hundratals år.

Nu kan resterna av civilisationen ha hittats – med hjälp av Google Earth.

Ända sedan Conquistadorerna upptäckte och plundrade Sydamerika har legenden om ett hemligt rike mitt i regnskogen gäckat forskare och upptäcktsresande. Enligt myten ska Eldorado ha varit fyllt av rikedomar och guld. Men trots att sökandet efter staden har pågått under 500 år, har ingen återvänt från Amazonas med ett bevis om dess existens.

Formationer i djungeln

Men nya satellitfoton visar något som får världens arkeologer att hålla andan: 200 jättelika formationer mitt i djungeln nära Brasiliens gräns till Bolivia. Enligt tidskriften Antiquity kan det vara resterna av en försvunnen stad.

Flera arkeologer bedömer att bilderna visar det som en gång har varit gator, broar torg och byggnader. Från marken har resterna varit omöjliga att upptäcka sedan de begravts i den täta vegetationen.

”Sofistikerat samhälle”

Fotona avslöjar att staden kan ha sträckt sig över 20 mil genom djungeln och rymt 60 000 människor, skriver Times Online.

– Dessa upptäckter visar att Amazonas faktiskt var hem för en stor civilisation som föregick Inka och byggde ett utomordentligt sofistikerat samhälle med monumentala markarbeten, säger författaren David Grann som skrivit om Eldoradomyten.

Den finska arkeologen Martti Pärssinen flög 2001 över samma område och fotograferade då flera formationer på marken. Sedan 2006 har de gjort vissa utgrävningar på platsen.

Martti Pärssinen foton och Googles satellitbilder bevisar enligt tidskriften Antiquity att en sedan länge bortglömd civilisation har påträffats och att historien kan komma att skrivas om på nytt.

Här kan den hemliga staden ha legat
Publisert: