Nyheter

Pakistansvenskarna hemma i Sverige

Av: 

Mira Micic

Mikael Stengård

Kristina Ohlsson

NYHETER

Mellanlandade i Danmark

Sent i går kväll mötte Säpo Pakistan-svenskarna.

De fördes direkt från flygplanet till hemliga samtal.

Pakistan vill nu att Sverige tar över utredningen om terroristkopplingar.

Efter 43 dagar som frihetsberövade har Mehdi Ghezali, Munir Awad, Safia Benouda och den tvåårige sonen släppts och deporterats från Pakistan.

I går morse följde den svenska ambassadören i Pakistan de fyra svenskarna till flygplatsen i Islamabad.

Planet landade i Köpenhamn vid femtiden på eftermiddagen. Svenskarna möttes av dansk säkerhetspersonal. Efter flera timmar i passkontrollen släpptes sällskapet in i avgångshallen och eskorterades till Stockholmsplanet.

”Jag är sjuk”

– Jag är sjuk, hann Munir Awad säga till SvD.

Enligt UD finns det inte längre några brottsmisstankar mot svenskarna. Trots det stod Säpo och väntade på landningsbanan.

De deporterade svenskarna leddes direkt av planet till en silverfärgad minibuss. Civilklädda poliser från Säpo visade vägen.

– Vi har ingen information att lämna. Om de vill prata med oss så är vi beredda att prata med dem, säger Patrik Peter pressekreterare vid Säpo.

I ankomsthallen väntade ett stort medieuppbåd förgäves. Inte heller Mehdi Ghezalis advokat Peter Althin kände till mötet med Säpo. Men polisen på Arlanda bekräftade sent i går kväll. – Säpo har tagit emot dem, men de är inte frihetsberövade. De ska enligt uppgift ha ett samtal, säger Royne Käck stationsbefäl på Arlandapolisen.

”Fria medborgare”

Enligt uppgift till Aftonbladet ska Safia och barnet endast ha anklagats för att ha rest in i landet utan giltiga dokument. Mehdi Ghezali och Munir Awad är däremot fortfarande misstänkta för samröre med terrornätverket Al-Qaida och för att ha konspirerat mot Pakistan.

I går lämnade pakistanska myndigheter över flera underrättelserapporter och förhör till den svenska ambassaden i Islamabad.

Pakistan ska ha bett Sverige att fortsätta utredningen för om möjligt åtala männen här. Svensk säkerhetspolis uppgav dock att alla misstankar avskrivits.

– De har rest hit som fria svenska medborgare och pakistanska myndigheter har avskrivit brottsmisstankarna mot dem, säger Patrik Peter.

Safia Benoudas mamma Helena uppgav i går på sin hemsida att det var hon som betalat för sin dotters biljett hem.

Gömmer sig

”Det gjorde jag den 8 oktober, omgående efter att jag fått besked om att jag kunde göra det. Pengarna kommer från mitt konto” skriver hon. Hon meddelade också att hon och dottern nu gömmer sig på okänd adress.

Mehdi Ghezali familj avstod i går från att kommentera frigivningen.

– Jag pratade med pappan tidigare på eftermiddagen och vi kom överens om att inte störa familjen just nu. Nu ska de få landa i dubbel bemärkelse utan för mycket kaos, säger Ghezalis advokat Peter Ahltin.

Hur kommer Ghezali bemötas i Sverige?

– Det finns några som vill ställa ett antal frågor kan jag tänka mig, men jag tror inte att han kommer att svara.

Har han berättat vad han gjorde i Pakistan?

– Nej, och jag har i motsats till alla medier inte velat spekulera i det.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter