Vilse i svampskogen?

avErik Nises

Polisens nya råd: Ta med reflexväst när du ger dig ut

Foto: Foto: PERNILLA WAHLMAN
ÖKA CHANSEN Aftonbladets reporter gav sig ut i skogen för att testa polisens nya tips. ”Med en reflexväst ökar chansen att vi hittar dig med minst 50 procent”, säger Börje Öhman på Västernorrlandspolisen.

Polisen har tröttnat på att leta efter svampplockare.

Här är ”modetipset” som sparar dig obehag – och samhället miljoner.

– Följer du råden så hittar vi dig om du går vilse, säger Börje Öhman på Västernorrlandspolisen.

Foto: Foto: PERNILLA WAHLMAN
Tänk efter före, lyder polisens tips.

Varje år letar polis och räddningstjänst efter omkring 500 vilsekomna vandrare i den svenska naturen. Det blir dyrt. En räddningsinsats med helikopter kostar 100 000 – per dygn.

Inom två timmar

– Vi börjar söka till fots i närområdet, men vi kallar nästan regelmässigt in en helikopter om vi inte hittar personen inom två timmar, säger Börje Öhman, informationschef på Västernorrlandspolisen.

Bär- och svamptider är dessutom högsäsong för vilsekomna. Därför har Västernorrlandspolisen gått ut med några råd för dig som är på väg ut i skogen.

– Innan man beger sig iväg ska man tänka till lite grann. Det är för att bespara sig själv, anhöriga och i sista hand samhället besvär, säger Börje Öhman.

Nödsituation

Hans bästa tips är en klart lysande reflexväst.

– Det är jättesvårt att se en människa som är klädd i vanliga kläder från luften. Med en reflexväst ökar chansen att vi hittar dig med minst 50 procent.

Men innan du verkligen befinner dig i nödsituation behöver du inte gå runt och känna dig som ett stoppljus.

– Många tycker att det är lite skämmigt att gå omkring i reflexväst, men så länge du vet var du befinner dig kan du ju ha den i ryggsäcken.