Ännu oklart vad som orsakade branden

NYHETER

Teknikerna jobbar nu för fullt med att hitta orsaken till lägenhetsbranden i Rinkeby.

Men det är fortfarande oklart när brandutredningen är klar.

– Det finns fortfarande inga misstankar om uppsåtligt brott, säger polisens presstalesman Karin Solberg.

Det är ännu okänt vad som orsakade branden i Rinkeby som krävde sex människors liv.

Tekniker från polisen och Storstockholms brandförsvar jobbar nu för fullt med brandutredningen som officiellt påbörjades i dag.

– Under lördagsnatten påbörjade vi egentligen brandutredningen av trapphuset. Men vi har framför oss en lång process nu innan vi klara, säger Stefan Jidling, jourhavande brandingenjör vid Storstockholms brandförsvar.

Problemet vid brandtekniska undersökningar är att mycket av materialet just brunnit upp. Eventuella spår och ledtrådar till vad som kan orsakat branden kan ha gått upp i rök.

Svaren dröjer

– Utredningen går till så att man successivt letar sig djupare och djupare ned i det material som finns kvar. Det är ungefär som en arkeologisk utgrävning, säger Stefan Jidling.

Materialet dokumenteras och fotograferas.

– När vi sedan är klara här, så kommer vi påbörja arbetet att analysera materialet. Men det går inte att säga nu när vi kommer vara klara. Det kan ta flera dagar innan brandutredningen är avklarad.

Inga misstankar om brott

Den teori om branden som fortfarande gäller är att elden startade i lägenheten på våning ett i bostadshuset.

Det finns inga misstankar om att uppsåtligt brott skulle ligga bakom.

– Vi har i nuläget ingen brandorsak vi kan gå ute med. Teknikerna jobbar förutsättningslös med att hitta orsaken, Karin Solberg, presstalesman vid polisen i söderort, Stockholm.

Polisen bedriver även förhör med personer i bostadshuset för att få en bättre bild av vad som hände den tragiska natten.

– Det finns folk som vi ännu inte fått tag på och försöker kommer i kontakt med, säger Karin Solberg.