”Läkaren sa att jag var för gammal”

avLisa Wernstedt

Marianne, 83, fick betala sin operation själv

Efter flera år av smärta fick Marianne Skogh, 83, beskedet:

– Du är för gammal för att opereras.

Hon tvingades själv betala 130 000 kronor för att få ett drägligt liv utan smärta.

ingen smärta längre Efter att läkaren ratat henne, kände Marianne sig tvungen att själv betala den dyra operationen för att slippa ryggsmärtan. |”Jag kände mig som en prinsessa efter operationen när smärtan försvann”, säger hon.

Under lång tid sökte Marianne Skogh, från Åtvidaberg, hjälp för svåra smärtor. Hon hade svårt att röra sig och sov dåligt på grund av smärtan.

”Måste göra något”

– När sjukgymnasten sa att de ville ge mig en rullator bestämde jag mig för att nu måste jag göra något, säger Marianne.

För att få en remiss till en specialist fick hon vänta i över ett år. När hon till slut fick veta att det var brosk i ryggen som orsakade smärtan kom det definitiva bakslaget.

– Läkaren sa att jag var för gammal för att komma i fråga för operation. Han påpekade även att jag för flera år sedan opererats för hjärtat och att man därför tänkte erbjuda smärtstillande i stället, förklarar Marianne.

Hon och maken Jörgen vände sig till ett privatsjukhus.

– Där fick jag snabbt en tid för operation. Den tidigare hjärtoperationen var inget hinder, berättar hon.

Blev kvitt smärtan

Efter operationen, som kostade 130 000 kronor, är smärtan i ryggen borta.

– Jag kände mig som en prinsessa efter operationen när smärtan försvann. Nu kan jag leva ett drägligt liv. Jag går aldrig tillbaka till den allmänna sjukvården igen, säger hon.

Marianne anser sig ha blivit utsatt för åldersdiskriminering. Och hon är inte den enda som drabbats, menar riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP).

Fel på systemet

– Bedömningen måste göras utifrån individen, inte dess kronologiska

ålder. Plånboken får inte bli avgörande för vem som ska få vård, säger hon.

Och det finns hopp.

– Det pågår ett arbete inom EU att utvidga den lag som redan finns mot åldersdiskriminering inom arbetslivet. Parlamentet har redan godkänt direktiven och nu ska frågan vidare till kommissionen, säger Westerholm.

ARTIKELN HANDLAR OM