Sommarnöje vid havet

NYHETER

"Det är en underbar plats ute i skärgården"

1 av 22

Skomakarängen… Smaka på ordet. Visst låter det som en gammaldags idyll i skärgården?

Och det är precis vad det är.

– Vi fastnade för känslan och stämningen här med närheten till vatten runtom, säger Susanne som bor här med sin familj på somrarna.

Skomakarängen ligger strax utanför Norrtälje i Stockholms norra skärgård, två små röda hus byggda på 1930-talet med vita knutar.

–?När vi såg de båda husen första gången var det stämningen som vi fastnade för. Det är en fantastisk tomt med närhet till vatten runtomkring, säger Susanne och Lars.

Det ena huset ligger en bit upp på tomten och kallas för Ängsstugan. Här håller Lars och Susanne till, helst på den nybyggda terrassen.

Strax intill, precis vid vattenbrynet, ligger Sjöstugan. Det är sönerna Victors, 21, och Philips, 19, egna krypin. Den har en balkong som nästan hänger ut över vattnet med utsikt över hela skärgården och alla båtar som seglar förbi.

–?Det bästa är att vi har ett alldeles eget hus, och att man kan göra saker som att fiska, åka båt och wakeboard hela tiden, säger Victor och Philip.

Men Skomakarängen har inte alltid varit så charmigt.

–?När vi tittade på husen hade de gamla ägarna lämnat kvar en massa bråte och båda husen var i väldigt dåligt skick, säger Lars.

Men de insåg direkt att potentialen fanns där.

–?Det fanns en sådan enorm charm hos stället. Vi fick en bra känsla. Särskilt för Sjöstugan med sin balkong precis vid vattenkanten, förklarar Lars.

Sedan familjen köpte sommarstället för mer än ett år sedan har de ständigt renoverat och fixat med husen, invändigt såväl som utvändigt.

–?Ett tips till den som funderar på att köpa ett renoveringsobjekt, är att tänka över saken mer än en gång innan man köper, säger Lars med ett leende. Så man är beredd på hur mycket jobb det faktiskt rör sig om.

Susanne och Lars har båda haft nytta av sina bakgrunder som inredare respektive egenföretagare i golvbranchen. Susanne tycker att det är intressant och roligt att följa den ständiga förändringen på deras sommarställe.

Stilen då?

Den är sval med en skandinavisk touch. Blått, vitt och rött dominerar färgskalan. Materialen är naturliga med fårskinn och ljust trä.

–?Om man ska beskriva vår inredningsstil skulle vi kalla den ”New England” – blandat med lite gammalt, säger Susanne.

Särskilt gäller detta sjöstugan där det marina fått breda ut sig tydligare med detaljer som till exempel ett fisknät.

Men samlingspunkten under sommaren för familjen är bryggan. Den används flitigt av alla. Särskilt eftersom det ligger ett bastuhus på bryggan. Till och med familjens hund, dvärgschnauzern Pillan gillar att vara där.

–?Skomakarängen är helt enkelt en underbar plats att vara på här ute i skärgården! Det är helt fantastiskt! säger Susanne.

Av: Amelie Grönholm

Foto: Katarina Malmström

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård